مهارت ارتباط با نوجوان و7 اشتباه رایج

بسم الله الرحمن الرحیم

مهارت ارتباط با نوجوان+7 اشتباه رایج

شناختن نوجوان و کسب‌کردن مهارت‌های لازم در ارتباط با او، زمینه حرکت نوجوان را به سمت رشد متعالی فراهم می‌کند. عدم آشنایی و نداشتن مهارت‌های لازم، والدین و معلمان را دچار اشتباهاتی در برخورد با نوجوان می‌کند. در این نوشتار 7 اشتباه رایج را بررسی می‌کنیم.

 

1- سراپا گوش‌نبودن:
در مواجهه با مسائلی مثل درس‌نخواندن، نمازنخواندن، استفاده ‌نادرست از فضای مجازی و... آیا فضای ارتباطی شما همراه با سرزنش و تذکرات متعدد و بگومگوی دائمی، گیردادن و مجادله مستمر است؟ یا با برخوردی درست فضای خانواده را به‌گونه‌ای مدیریت می‌کنید که اعضای خانواده با رعایت احترام گفتگو کنند و سراپا گوش باشند. نوجوان در خانواده رشد می‌کند اگر فضای آرامی بر خانواده حاکم باشد، افراد از دیدن یکدیگر خوشحال باشند، حرف‌های همدیگر را به دور از تنش و بگومگو و مجادله بشنوند و سراپا گوش‌بودن را به عنوان یک فرهنگ به فرزندان و خانواده خود منتقل می‌کنند.

 

2- بد‌اخلاق بودن پدر و مادر :
بسیاری ازخانواده‌ها برای انتقال دین، به کارهای دینی مثل نماز، روزه، حج و... می‌پردازند و از این‌که فرزندانشان جذب نماز نمی‌شوند و تحت تاثیر دین قرار نمی‌گیرند گلایه دارند؛ در حالی‌که بیشتر از نماز خواندن، اخلاق ما باعث جذب دیگران به دین می‌شود. اخلاق اسلامی وسعت بسیاری دارد: راست‌گویی، خوش‌رویی، وفای به‌عهد، تمسخر‌نکردن، آزار‌ندادن، غیبت‌نکردن، سخن‌چینی‌نکردن و موارد این‌چنینی عامل تبلیغ دین ماست. برای انتقال دین باید پیوسته پایبند اخلاق باشیم.


3- به رسمیت نشناختن استقلال‌طلبی:
برجسته‌ترین ویژگی دوران نوجوانی، استقلال‌طلبی است. نوجوان می‌خواهد به‌گونه‌ای عمل کند که احساس‌کند تصمیمش را گرفته و خودش خواسته‌است ولی والدین هم‌چنان تمایل دارند که فرزندشان مثل گذشته از آن‌ها پیروی کند. استقلال در سه زمینه اتفاق می‌افتد: استقلال فکری، استقلال انگیزشی و استقلال عملی.


4- زیاد گفتن چیزهای خوب :
زیادگفتن چیزهای خوب خطرناک است. گاهی باعث عادت شده و نوجوانان با تصور بلدبودن، ساده از کنار مسائل رد شده و به دلیل اشباع‌شدن و زیاد شنیدن، حوصله دریافت مطالب جدید را هم نخواهند داشت و متاسفانه در برابر شبهه‌ها به دلایل سطحی و سست بسنده می‌کنند.

5- انعطاف‌نداشتن :
رفتارهای نادرستی مثل سیگارکشیدن، گشتن در سایت‌های هرزه و مواردی این‌چنینی اگر با حساسیت والدین همراه شود و انعطاف لازم را برای بررسی مساله نداشته باشند باعث آسیب به روابط می‌شود.

6- دیدن همه اشتباهات :
اشتباهات نوجوان را به‌صورت خیلی برجسته و آشکار به او منتقل نکنید. کارهایی مانند: زیاد سرزنش‌کردن، تذکردادن متعدد، جلوی دیگران او را سکه یک پول کردن، نفهمی و سرگردانی او را به رخ کشیدن، نوجوان را از آدم می‌گیرد. پدران و مادران باید چشم باز داشته‌باشند ولی واکنش آنی نداشته باشند. در این سنین خطاهایی مخصوصا در مسائل جنسی دیده‌ می‌شود‌، در این مسائل از ده تا کاستی‌ و انحرافی که می‌بینید 9تایش را اصلا به روی خودمان نیاورید تا نوجوان احساس احترام و آرامش داشته باشد.

7- توجه نادرست:
خطای نوجوان را به‌صورت جملات مکرر و متعدد بیان نکنید. اشتباه‌ او را در قالب «یک جمله» و در موقعیتی مناسب بگویید. دستتان را دور گردن او بیندازید. طوری در گوشش صحبت‌کنید که هیچ کس نفهمد. صورت او را ببوسید و با او کنار بیایید. تا به‌خوبی متوجه ‌اشتباهش شده و بداند که دیگران او را می‌بینند ولی خطایش را کوه نمی‌کنند. و فرصت و امکان غلبه بر آن را برایش فراهم می‌کنند.

 

نگارنده سرکار حانم صالحی پژوهشگر کانون رشد و آموزش مربی تراز انقلاب اسلامی

برگرفته از صحبت های استاد علی اصغر احمدی