گزارش/ در 7 ماه گذشته چه بلایی بر سر صنعت طیور آمده است

به گزارش واحد رسانه و تبلیغات زنجیره بیتامین یونس ترکچین- دولت خشنود از تامین مرغ بازار، تولیدکننده ناراضی از افزایش هزینه‌ها، این خلاصه‌ای از وضعیت صنعت طیور کشور است که بیش از 20 هزار  500  مرغدار در آن فعالیت می‌کنند و حدود پنج میلیارد دلار ارزش افزوده آن و 1/3 درصد تولید ناخالص داخلی آن است.

قیمت‌گذاری دستوری سیاستی شکست خورده/تا 6 ماه آینده تبدیل به وارد کننده مرغ می‌شویم

در چند روز گذشته علیرغم افزایش هزینه‌های مختلف در صنعت طیور شاهد کاهش قیمت مرغ زنده و کشتار شده هستیم این وضعیت در حالی رخ می‌دهد که بررسی‌های چند ماه اخیر وضعیت صنعت طیور نشان می‌دهد تولیدکنندگان این حوزه به شدت در حال متضرر شدن هستند، این موضوع به حدی رسیده است که اخیراً رضا مبصری دبیر انجمن زنجیره‌های تولید گوشت مرغ اعلام کرده است که تنها در استان گلستان کشتارگاه‌ها که حلقه آخر تولید گوشت مرغ هستند سالیانه حدود ۱۳۸۰ میلیارد تومان ضرر می‌کنند.

اگر آمارهای موجود در7 ماه گذشته را بررسی کنیم به خوبی می‌توان دریافت که علیرغم افزایش هزینه‌ها قیمت مرغ زنده کاهش قیمت چشم‌گیری داشته و صنعت طیور در چه وضعیت سختی به سر می‌برد.

کاهش 18 درصدی قیمت مرغ زنده

در حال حاضر قیمت مصوبی که پشتیبانی امور دام برای خرید مرغ زنده از مرغداران اعلام کرده است 58 هزار تومان است، این در حالی است که میانگین قیمت مرغ زنده در پائیز سال گذشته حدود 65 هزار تومان بود اما در فروردین امسال این نرخ به میانگین زیر 52 هزار تومان سقوط کرد، این وضعیت در حالی رخ داده که نه تنها مرغ به قیمت مصوب از مرغدار خریداری نمی‌شود بلکه نسبت به 7 ماه گذشته نرخ این کالای اساسی حدود 18 درصد کاهش یافته است.

در همین زمینه غلامرضا جافر رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران کشور به خبرنگار بیتامین گفته است با توجه به افزایش هزینه‌ها حداقل مرغداران کیلوی 10 هزار تومان در تولید خود متوجه ضرر و زیان می‌شوند.

وضعیت جوجه یکروزه چالش چند ماه مرغداران

میانگین قیمت جوجه یک‌روزه در پائیز سال گذشته حدود 24 تا 25 هزار تومان بود اما در فروردین ماه این عدد به میانگین 30 تا 31 هزار تومان افزایش یافت با یک حساب سرانگشتی مشخص می‌شود چیزی حدود 20 درصد نرخ جوجه یکروزه در این بازه 7 ماه افزایش یافته است.

محمدرضا صدیق‌پور دبیر انجمن جوجه یکروه اخیرا دلیل افزایش و نوسان قیمت جوجه یک‌روزه را نتیجه فشار تقاضا و گاهاً سوءاستفاده برخی واسطه‌ها دانسته بود و معتقد است فروش جوجه یک‌روزه به قیمت 30 تا 32 هزار تومان تخلف است.

وضعیت بازار نهاده‌های دامی

وضعیت بازار نهاده‌های دامی در چند ماه گذشته تقریبا در همان محدوده ثابت اعلام شده 20هزار 900 تومان مصوب است و تغییر چندانی در این حوزه رخ نداده است، اگرچه در برخی مواقع شاهد کمبود عرضه سویا بوده‌ایم اما پس از تمهیدات اندیشده شده و تامین ارز مورد نیاز در حال حاضر به‌نظر نمی‌رسد مشکلی در این زمینه تا چند ماه آینده رخ دهد.

علیرضا پیمان پاک قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی نیز در این زمینه اخیراً اعلام کرد از سال گذشته به‌ویژه از نیمه دوم سال با هماهنگی بانک مرکزی شرایط تأمین ارز مورد نیاز واردات کالاهای اساسی به‌شکلی تأمین شد که دیگر با بحران مواجه نبودیم.

وضعیت مکمل و داروها

با انتقال ارز تامین داروها و واکسن از تالار ارزی اول(28 هزار و 500 تومان) به تالار دوم ارزی که بیش از 42 هزار تومان است شاهد نوسانات و افزایش قیمت‌ها در حوزه دارو و واکسن بودیم.

از سوی دیگر با افزایش مداوم قیمت ارز و مشکل واردات شاهد افزایش قیمت‌ها به صورت ماهانه بوده‌ایم، به طور نمونه در چند وقت اخیر قیمت کنسانتره از 52 هزار تومان به بالای 70 هزار تومان رسیده است. با یک حساب سرانگشتی مشخص می‌شود چیزی حدود 40 درصد قیمت مکمل و داروها و ریز مغذی‌ها در 7 ماه گذشته افزایش یافته است.

افزایش هزینه‌های جاری تولیدکنندگان

در ابتدای سال 1403 دولت بیش از 30 درصد حقوق کارگران را افزایش داد بدون اینکه این هزینه را در تولید مرغ در نظر بگیرد، از سوی دیگر به این موضوع باید هزینه‌های سرسام آور تامین قطعات و لوزام مصرفی و هزینه اجاره و آب و برق و گاز و …. را نیز اضافه کرد از مهرماه سال گذشته تا کنون چیزی حدود 25 درصد هزینه‌های مصرفی مرغداری‌ها افزایش پیدا کرده است بدون اینکه حتی ریالی به قیمت مصوب مرغ افزوده شود.

این وضعیت  در حالی در 7 ماه گذشته در صنعت طیور رخ داده است که در بیشتر استان‌های کشور به دلیل جوجه‌ریزی‌های بالا با مازاد تولید روبه‌روشده‌اند که این موضوع باعث شده تا قیمت مرغ زنده به زیر 52 هزار تومان نزول کند و به تبع آن قیمت مرغ کشتار شده نیز به زیر 76 هزار تومان کاهش پیدا یافته است، این موضوع را هم باید در نظر گرفت که برخی از تولیدکنندگان به دلیل اینکه زمان تخلیه فارم‌ها فرا رسیده است مجبور هستند به صورت زماندار مرغ‌های خود را به فروش برسانند در حالی که در زمان خرید نهاده‌ها باید پول نقد پرداخت کنند.

با وضعتی که در چند ماه گذشته برای صنعت طیور رخ داده است کارشناسان آینده روشنی را برای آن متصور نیستند و برخی اعتقاد دارند در آینده‌ای نه چندان دور ممکن است با کاهش تولید در کشور شویم و به تبع آن متوسل به واردات مرغ برای تامین امنیت غذایی کشور شویم.

 

وبلاگ آشپزی با بیتامین را اینجا ببینید: