نشریه پیام آبکار

عالیجناب مقصود ماهری نیا

احیا کننده آبکاری پلاستیک در شرایط تحریم حاصل از جنگ تحمیلی

مقصود ماهری نیا یکی از پیشکسوتان صنعت آبکاری بوده که سال ها در این صنعت  فعالیت نموده و اثرگذار بودند ایشان علاوه بر فعالیت در این صنعت، در عرصه هنر نیز صاحب مهارت هستند. در ادامه زندگی نامه ایشان را از زبان خودشان می خوانیم:

آغاز فعالیت در زمینه آبکاری در کارخانجات اپتیموس، داروگر و پارس الکتریک

« بیست و سوم اردیبهشت ماه ۱۳۲۹ در شهر تبریز در خانواده متوسط متولد شدم. پس از گذراندن دوران ابتدایی و متوسطه، دیپلم را در سال ۱۳۴۷ از هنرستان صنعتی تبریز در رشته ماشین سازی دریافت کردم راهی سربازی شده و در طول دوران سربازی، خود را آماده کنکور نمودم و در موسسه عالی تکنیکوم نفیسی دوره شبانه قبول شدم. در واقع مهندس نفیسی یکی از بنیانگذاران دانشگاه پلی تکنیک (امیرکبیر) و علم و صنعت بود و موسسه تکنیکوم نفیسی بعداً با دانشگاه خواجه نصیر طوسی ادغام شد.

در سال ۵۷ همزمان با انقلاب اسلامی، در رشته مهندسی مکانیک فارغ التحصیل شده و در ایام تحصیل شبانه در کارخانجاتی مانند اپتیموس، داروگر و نهایتاً در مرکز تحقیقات سازمان انرژی اتمی مشغول به کار شدم. در ادامه با دعوت یکی از دوستانم در کارخانه پارس الکتریک استخدام و در بخش مهندسی صنایع آبکاری و چاپ‌کاری مشغول به کار شدم از آنجایی که در شرکت اپتیموس تجربیاتی در مورد آبکاری کسب کرده بودم، پست جدید مورد علاقه من بود.

تولید محلول یک جزئی کلرید پالادیوم قلع برای آبکاری پلاستیک در شرایط تحریم

کارخانجات پارس الکتریک دارای ۴ خط اتوماتیک بود که از شرکت آلمانی دکتر هسه خریداری، نصب و راه‌اندازی شده و از نظر تجهیزات و مواد شیمیایی پشتیبانی می‌شد. تقریباً دو سال از فعالیت من گذشته بود که جنگ ایران و عراق در شهریور ۱۳۵۹ آغاز شد و مدتی بعد با تصرف سفارت آمریکا شرکت‌های اروپایی ایران را تحریم اقتصادی کردند و به تدریج کارخانه پارس الکتریک نیز دچار مشکلات تحریم و از دریافت مواد مصرفی شیمیایی محروم گردید.

بنابراین خط آبکاری پلاستیک هم با کمبود مواد شیمیایی مواجه گردید دوستان آبکار اطلاع دارند که یکی از اقلام مصرفی در آبکاری پلاستیک محلول هادی کاری از نوع پالادیوم قلع است که تا آن زمان در اختیار شرکت دکتر هسه بود من با توجه به اینکه آزمایشگاه مجهز احداث کرده بودم شروع به تحقیق نموده و پس از آزمایش‌های متعدد توانستم محلول یک جزئی کلرید پالادیوم قلع را ساخته و در اختیار خط آبکاری پلاستیک قرار دهم که با این عمل گام بزرگی در راه‌اندازی صنعت آبکاری پلاستیک در کارخانه پارس الکتریک رقم خورد.»

راه اندازی «آبکاری ونک» و ارائه خدمات آبکاری به شرکت‌های بزرگ خودروسازی کشور

«پس از مدت ۸ سال طی فراز و نشیب با مدیران مختلف کارخانه، تصمیم گرفتم استعفا داده و در محیط آزاد ادامه کار دهم. دوستی داشتم از ارامنه عزیز به نام آقای زاکار صفریان که در خیابان سعدی تهران کارگاه آبکاری داشت با دعوت ایشان و ایجاد زمینه شراکت توانستم کارگاه را که به صورت سنتی اداره می‌شد سر و سامان دهم دو سال بعد تصمیم گرفتیم که به شراکت خاتمه داده و آقای زاکار صفریان راهی آمریکا پیش خانواده شدند و من هم مغازه حدود ۲۰۰ متری در منطقه ونک خیابان شیخ بهایی شمالی خریداری و پس از تجهیز محل با نام «آبکاری ونک» شروع به فعالیت کردم. حدود ۱۵ سال خدمات آبکاری شامل آبکاری پلاستیک، طلا، نقره، کروم سخت را انجام داده و مشتریان خوبی مخصوصاً در زمینه آبکاری آرم خودروها داشتم.

مدتی بعد تصمیم گرفتم برای توسعه کارگاه، آن را به خارج از شهر منتقل کنم. بنده دو پسر دارم یکی حمید که در آمریکا در رشته مهندسی عمران فعالیت می کند و دیگری حامد که فارغ التحصیل رشته مهندسی صنایع است. با کمک پسرم حامد، در منطقه تازه تاسیس شهرک قدس، کارگاه جدید را تاسیس کردم.

ارائه خدمات آبکاری ونک بالغ بر ۱۲ سال در شهر قدس ادامه داشت در این دوران سهم آبکاری ونک از تولیدات و ارائه خدمات آبکاری به شرکت‌های بزرگ خودروسازی کشور همواره بیش از نیمی از سهم بازار بوده که رقمی قابل توجه و چشم گیر است. از دلایل رسیدن به این موفقیت می‌توان به داشتن کیفیت بالا و یکنواختی محصول و سرعت بالا در حجم تولید وسیع اشاره کرد. این ویژگی‌های مثبت مدیون طراحی روش‌های منحصر به فرد در خطوط آبکاری و نظارت علمی بر کنترل کیفیت محصولات و نیز ابداع ابزار مناسب آبکاری جهت بهینه‌سازی تولید بود.

دوران بازنشستگی و پرداختن به موسیقی و ورزش

در حال حاضر با توجه به مشکلاتی که گریبانگیر صنعت کشور است اقدام به تعلیق فعالیت‌های خود نموده و در بستری دیگر مشغول به فعالیت هستم. طبق معمول صبح‌ها در پارک ورزش می‌کنم کوهپیمایی را دوست دارم و از موسیقی لذت می‌برم .

در دوران جوانی با وجود اینکه پدرم با موسیقی مخالف بود من شور و هیجانی نسبت به موسیقی داشتم آهسته آهسته در جریان مفاهیم موسیقی قرار می‌گرفتم و هرچه به آموخته‌هایم اضافه می‌شد لذت بیشتری می‌بردم دوران تحصیلات دانشگاهی با ثبت نام در مرکز حفظ اشاعه موسیقی که وابسته به سازمان رادیو و تلویزیون ایران بود با استاد رضوی سروستانی آشنا شدم ایشان از شاگردان استاد برومند بودند از محضر استاد رضوی سروستانی مدتی به فراگیری آواز پرداختم همچنین با توجه به علاقه‌ای که به ساز سنتور داشتم پس از چند جلسه مقدماتی آموزشی با استاد پایور آشنا شده و مدت کوتاه از حضور ایشان بهره‌مند شدم ولی به دلیل داشتن مشغله زیاد به یادگیری و تمرین خصوصی پرداختم .در حال حاضر در محافل ادبی و دوستانه شرکت می‌کنم و تعدادی ضبط استودیویی دارم که از کانال‌های موسیقی قابل پخش است. باتوجه به علاقه ای که به مرحوم استاد گلپا داشتم اثری به نام «گلپایم و یک باغبان» را که از ساخته های استاد امین زاده بود را با صدای خود ضبط و خدمت ایشان تقدیم کردم.

سخن پایانی:

اینجانب آرزوی سلامتی و سعادت هرچه بیشتر برای همکارانم دارم امیدوارم تحول اساسی در صنعت آبکاری ایجاد شود و جوانان بتوانند گام‌های بلندی در عرصه آبکاری بردارند

این مطلب چقدر برایتان مفید بود؟ 4/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب بیشتر