شماره روزنامه ۵۹۷۵
|

آرشیو اخبار : تازه های باشگاه اقتصاددانان?utm_medium=IM

  • قرار است در سال آینده چه بر سر بازار خودرو بیاید؟ با آگاهی از این موضوع که در سال آینده تنش‌‌‌های ژئوپلیتیک و تحولات سیاست می‌‌‌تواند بر اقتصادهای مختلف از جمله اقتصاد ایران اثرگذار باشد، خط و ربط خودرو در 1403 تغییراتی خواهد داشت. سیاست‌‌‌های اقتصادی دولت نیز با توجه به تجربه تاریخی، احتمالا با کمترین تغییر به پیش رفته و تنها در محدوده مشخصی نوسان خواهد کرد. براین مبنا فهم اینکه بازار خودروی ایران چه نوساناتی را در سال آینده تجربه خواهد کرد، قطعا از برهم‌کنش مسائل سیاسی و سیاستی قابل تحلیل خواهد بود.
  • مجتبی کریمی /کارشناس بازار سرمایه
    صنعت خودرو یکی از صنایع مهم جهان به شمار می‌رود. از جمله ویژگی‌‌‌های مثبت این صنعت می‌‌‌توان به تقاضای زیاد و مستمر و انعطاف در قیمت‌گذاری محصولات خودرویی اشاره کرد. بعد از افول صنایع به‌واسطه تاثیرات شیوع کرونا در جهان، این صنعت نیز دچار رکود و افت شد و در سال‌های اخیر بعد از کرونا شاهد برگشت این صنعت به چرخه‌‌‌ عادی خودش بودیم. یکی از نکته‌‌‌های مهمی که در صنعت خودرو وجود دارد، کم‌‌‌رنگ شدن تقاضاهای سرکوب‌شده است. از طرف دیگر با توجه به سیاست‌‌‌های کاهش نرخ بهره و به دنبال آن کاهش قیمت‌ها، در سال 2024 انتظار افزایش عرضه را در کشورهای توسعه‌یافته خواهیم داشت و وضعیت مطلوب موجودی انباشته شرکت‌های خودروسازی نیز تصویر باثباتی از این صنعت در سال‌جاری میلادی به ما می‌دهد.
  • علی یکه‏‌فلاح /رئیس هیات‌مدیره تعاونی قطعه‏‌سازان خودروی کشور
    در این یادداشت ابتدا با تبیین دیدگاه‌‌‌ خود درباره وضعیت صنعت خودرو و دلایل افول این بخش، مشکلات را برشمرده و سپس از زاویه راه‌‌‌حل‌‌‌های موجود، تصویری از بازار خودروی 1403 ارائه می‌دهم. بی‌‌‌شک مهم‌ترین مساله آشوب‌‌‌ساز در بازار خودرو، تحریم است که رفع آن می‌‌‌تواند نظم و سامانی به‌قاعده به این بازار بدهد. اما چرا تحریم تا این اندازه مهم است؟
  • حسن کریمی سنجری/تحلیلگر ارشد صنعت‌خودرو
    کشورهای توسعه‌یافته در مواجهه با پدیده‌‌‌های فناورانه و تکنولوژی‌های نوین، بیش از آنکه رفتاری تدافعی داشته باشند، با رویکرد تعقلی و دستانی باز روبه‌رو می‌‌‌شوند. اساسا این کشورها عاشق تغییراتی از جنس تکنولوژی هستند؛ چرا که معتقدند وقوع فناوری‌‌‌های جدید در مسیر نیازهای فردای بشر رخ می‌دهد. اصولا دانشمندان این حوزه، ایده‌های خود را از جامعه‌شناسی دریافت می‌کنند و آنگاه نتیجه تحقیقات خود را در اختیار رفتارشناسان بازار قرار می‌دهند تا این فناوری‌ها را به محصولاتی بازارپسند تبدیل کنند. از این‌روست که دنیای مدرن به‌سرعت در مواجهه با تکنولوژی‌های جدید واکنش مثبت نشان می‌دهد.
  • فقر به طور آشکار دسترسی بسیاری از ساکنان زمین به سلامت را تحت‌‌‌الشعاع قرار داده است. از این منظر ثبات اقتصادی (Economic stability) یکی از اصول اساسی و تعیین‌‌‌کننده در سلامت افراد جامعه است. در محیطی نظیر اقتصاد ایران، ثبات اقتصادی گوهر کم‌‌‌پیدایی است که بر سطح سلامت و رفاه افراد مختلف جامعه اثر گذاشته است.
  • دکتر شروین آثاری/دانشیار دانشکده بهداشت دانشگاه چارلز درو در لس‏‏‌آنجلس آمریکا
    تعیین‌‌‌کننده‌‌‌های اجتماعی سلامت، عوامل یا شرایط اجتماعی و اقتصادی هستند که بر وضعیت سلامت افراد جامعه تاثیر می‌‌‌گذارند. این عوامل می‌‌‌توانند ابعاد و جوانب اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و محیطی را شامل شوند؛ اما رفتار و خدمات بهداشتی را در بر نمی‌‌‌گیرند. فهم بهتر تعیین‌‌‌کننده‌‌‌های سلامت به طور مشترک به ما محققان و به‌خصوص به سیاستگذاران بهداشتی و سیاستگذاران حیطه‌‌‌های دیگر کمک می‌‌‌کند تا درباره عوامل و فرآیندهایی که به حفظ سلامت مردم یا کاهش سلامت آنها منجر می‌‌‌شوند، دانش بیشتری کسب کنیم.
  • دکتر محمدرضا عارفیان/پژوهشگر اقتصاد سلامت
    مطابق با تعریف سازمان بهداشت جهانی، سلامت را می‌‌‌توان به‌عنوان مفهومی از وضعیت رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی انسان در نظر گرفت. بنابراین، مفهوم سلامت شامل ابعاد فیزیولوژیک، روانی و اجتماعی زندگی انسان است. در حالی که اهمیت وجود سیستم مراقبت‌‌‌های بهداشتی پیشرفته برای سلامت جامعه غیر‌قابل انکار است، اهمیت بالقوه سایر عوامل تعیین‌‌‌کننده سلامت را نباید نادیده گرفت. از منظر تئوری‌‌‌های تخصیص، عوامل غیرپزشکی تعیین‌‌‌کننده سلامت عمدتا با توجه به دو موضوع اهمیت دارند: اول، سهم خاص آنها در دستیابی به اهداف سلامت و دوم، اینکه تا چه حد ممکن است با تکیه بیشتر بر آن عوامل تعیین‌‌‌کننده، مصرف مراقبت‌‌‌های بهداشتی و در نتیجه مخارج سلامت کاهش یابد.
  • محدثه علیزاده/پژوهشگر اقتصادی
    منظور از مولفه‌‌‌های سلامت اجتماعی، مجموعه عوامل غیرپزشکی است که بر سلامت افراد جامعه اثر می‌‌‌گذارند. این عوامل شامل شرایطی است که افراد در آن به دنیا می‌‌‌آیند، زندگی می‌کنند، آموزش می‌بینند، کار می‌کنند و پیر می‌‌‌شوند. همچنین این عوامل شامل مجموعه وسیع‌‌‌تری از نیروهایی است که شرایط زندگی روزمره را شکل می‌دهند. یکی از این مولفه‌‌‌ها ثبات اقتصادی جامعه است. این شاخصه به رابطه میان منابع مالی افراد (درآمد، هزینه زندگی و وضعیت اجتماعی-اقتصادی) و سلامت آنها می‌‌‌پردازد.
  • زباله‌‌‌گردی یکی از تصاویر آشنا در شهر تهران و سایر شهرهای بزرگ کشور است. عمده زباله‌‌‌گردها از مهاجران هستند و در سال‌های اخیر فعالیت‌‌‌هایشان شکل سازمان‌‌‌یافته به خود گرفته است. این سازمان‌‌‌یافتگی و حضور همیشگی آنها در سطح شهرها سوالات زیادی را درباره این پدیده به وجود آورده است. چرایی شکل‌‌‌گیری پدیده زباله‌‌‌گردی سازمان‌‌‌یافته، نحوه سازماندهی زباله‌‌‌گردها، گردش مالی این پدیده و ارتباط نهادهای ذی‌‌‌ربط مانند شهرداری با این پدیده از جمله سوالاتی است که روبه‌رو شدن هر روزه با زباله‌‌‌گردها در ذهن شهروندان شکل می‌دهد. «باشگاه اقتصاددانان» در پرونده امروز خود، ضمن تشریح چرخه جمع‌‌‌آوری زباله در شهر تهران به این سوال می‌‌‌پردازد که چرا سازماندهی زباله‌‌‌گردها کارساز نیست و با مرور تجربیات جهانی در مواجهه با…
  • نوشین رجبی/پژوهشگر اجتماعی
    در این نوشتار سعی می‌کنم به توصیف فرآیند جمع‌آوری زباله خشک و پیشینه‌ آن در شهر تهران بپردازم، همچنین نشان دهم چگونه زباله‌گردان غیر رسمی به بخش رسمی مرتبط می‌شوند و برخی سیاست‌های برون‌سازی وظایف شهرداری و سامان‌دهی شهرداری در شکل‌گیری و رواج زباله‌گردی موثر بوده است. این یادداشت صرفا توصیف چگونگی جمع‌آوری زباله خشک در شهر تهران را نشان می‌دهد. فرآیند بازیافت و خریداران زباله‌های خشک و قابل بازیافت نیازمند پژوهشی مجزاست. با توصیف خریداران زباله‌های خشک و فرآیندی که طی می‌شود، می‌توان به فهم چگونگی چرخه اقتصاد زباله نزدیک شد.