پنجشنبه, ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

پنج راهبرد برای تحول در ساختار کشاورزی

 

پنج راهبرد برای تحول در ساختار کشاورزی

 

 

 

کاج پرس - 10/ 10/ 1400

 

با هدف هم اندیشی و البته پس از 100 روز نشستی دو ساعته میان مدیران مسئول و سردبیران بخش عمده ای از مجلات و رسانه های تخصصی با دکتر ساداتی نژاد، وزیر جهادکشاورزی روز چهارشنبه هشتم دیماه برگزار شد. در این نشست توام با توصیف مطلوب بودن وضع موجود کشاورزی در سایه برنامه های دکتر ساداتی نژد از سوی یکی دو تا از مدیران مسئول مجلات و اینکه کشاورزی مملکت با حضور ایشان در آستانه تحول و شکوفایی کم سابقه ای قرار گرفته است، موضوع دغدغه های موجود به دلیل مشکلات کشاورزی و کشاورزان و نگرانی از بعضی مسائل از سوی تعدادی دیگری از مدیران مسئول مطرح شد.

آنچه بود نشستی بدون تکلف و همراه با سعه صدر از سوی وزیر و مدیرکل مرکز روابط عمومی و مشاور ایشان دکتر رضازاده بود که در جمع بندی نهایی، وزیر با اشتیاق و استقبال از نتایج این گفت وگو، از رسانه های تخصصی به عنوان یک سرمایه معنوی تجربی شکل گرفته و دستاوردی تکرار نشدنی برای تحول در کشاورزی یاد و اعلام کرد: این پیام را دریافتم که باید در مسیر حمایت، تقویت و حفظ این دستاورد کوشا باشیم و مقرر داشت که این جلسات تکرار شود.

 

انتقادهای مشفقانه و راهگشا در مقابل حمایت های بی قید و شرط

گفتنی است این موضوع که انتقاد راهگشا و مشفقانه در مورد برنامه ها و سیاست های اعلام شده وزیر در جهت پیشرفت و تحول ضروریست و وظیفه مطبوعات و رسانه های تخصصی است و وزیر باید به این موضوع توجه کند زیرا تعریف و تمجید و تایید یک سویه سیاست ها توسط رسانه های تخصصی به زیان کشاورزی مملکت است نیز  از سوی یکی از مدیران مسئول بدون تعارف و با صراحت مطرح شد که مورد  تایید اکثر  مدیران مسئول و سردبیران حاضر در این نشست قرارگرفت،همچنین موضوع تولید فکر و آموزش و ترویج مستقلانه از سوی رسانه های تخصصی با سرمایه بخش خصوصی و تعیین تکلیف وزیر و وزارتخانه با این پدیده ماندگار تاریخی مطرح شد، که وزیر اظهار داشت پیام شما را دریافت کردم.

در ادامه، طرح دغدغه های مشخص مدیران مسئول و سردبیران، دفاع از کشاورزی مملکت، کشاورزان و مشکلات آنان، ارائه پیشنهادهای سازنده و موثر بسیاری برای بهبود وضع موجود و اصلاح آن؛ دکتر ساداتی نژاد نیز به تشریح سیاست های کلان خود برای تحکیم موقعیت کشاورزی کشور پرداخت و با دسته بندی پنج شاخص عمده و توضیح و تشریح این شاخص ها چنین تحلیل کرد که سایر موضوعات کشاورزی مملکت ذیل این پنج شاخص تعریف می شوند و در همین چارچوب عملکرد دارند.

 

پنج شاخص اصلی  برای تحکیم اقتدار کشاورزی

دکتر ساداتی نژاد با تسلط کامل به تحلیل این پنج شاخص که ساختار زنجیره وار کشاورزی کشور را شامل می شوند پرداخت و گفت: با فرض اینکه در ساختار و مؤلفه های قدرت دولت ها، کشاورزی، مواد غذایی و در نهایت امنیت غذایی همطراز قدرت نظامی هستند و حتی در مواردی نسبت به مؤلفه های قدرت نظامی برتری دارند با ذکر چند رخداد مهم در صحنۀ جهانی به ویژه در جغرافیای سیاسی منطقه و اینکه اقتصاد کشاورزی در رابطه با بعضی برخوردهای نظامی ایفای نقش برتر داشته است، این بحث را مورد مداقه قرار داد و به تشریح راهبرد دیپلماسی کشاورزی که در ژئوپلتیک جهانی به برنامه قابل ملاحظه و بعضا بلامنازعی رسیده است گفت: ما در این عرصه هنوز به صندلی خودمان دسترسی پیدا نکرده ایم و دسترسی به این جایگاه برای اعمال قدرت کشور در عرصه منطقه ای و جهانی باید یک رسالت ملی برای همگان با هرگونه طرز تفکری باشد.

 

اجرای الگوی کشت بطور جدی، نخستین شاخص

دکتر ساداتی نژاد با ارائه این بحث ساختاری در حوزۀ استقلال و چگونگی تثبیت قدرت کشاورزی و تحول در آن به پنج شاخصه مورد نظرش در چارچوب این تحلیل پرداخت و گفت: اولین موضوع از این شاخصه های راهبردی، تحقق آماج و اهداف الگوی کشت است که از دیرباز و در برنامه های مختلف توسعه کشور به اجرای آن تاکید شده ولی متاسفانه تاکنون مغفول مانده است.

وی از اجرای تمام عیار "کشاورزی قراردادی" به عنوان اولین گام برای مهیاسازی این راهبرد اصلی یاد کرد و تاکید کرد: ما این گام نخست را برداشته ایم و آن را در سال آینده گسترش بیشتری خواهیم داد.

 

سنددار کردن اراضی کشاورزی،دومین شاخص

دکتر ساداتی نژاد به موضوع مالکیت زمین و سنددار شدن کشاورزان به عنوان دستیابی کشاورزان و کشاورزی مملکت به هویت واقعی یاد کرد و گفت: امیدواریم که بتوانیم در سال های نه چندان دور جشن سنددار شدن برای کشاورزان را برگزار کنیم.

وزیر به موضوع قطعه قطعه شدن زمین های کشاورزی ذیل ارث بری اشاره کرد و افزود: این موضوع باید در چارچوب قانون و جایگزین کردن شکلی مقبول برای آن تغییر یابد زیرا شاهد هستیم با ارث بری از زمین های کشاورزی بعد از دو سه نسل بعضی از زمین های کشاورزی مرغوب به باغچه های 200متری تبدیل شده اند.

دکتر ساداتی نژاد به دو موضوع مهم و اساسی در حوزۀ اقتدار کشاورزی و اختیارات آن، مانند جداکردن اختیارات آب  کشاورزی و تجارت و بازرگانی آن اشاره کرد و گفت: البته تجارت و بازرگانی کشاورزی به این بخش منتقل شده که اهمیت فوق العاده ای دارد و چون امنیت غذایی و بازرگانی آن بسیار مهم است، الزام رصد روزانه مواد غذایی اصلی در بازار و قیمت کالاهای اساسی که مورد مصرف روزانه مردم است به صورت هوشمند و در قالب یک قرارگاه امنیت غذایی و استمرار این رصد ضروری است.

دکتر ساداتی نژاد تصریح کرد: ارزان سازی غذا در داخل این ستاد دنبال می شود که یکی از ابزارهای ارزان سازی غذا افزایش بهره وری تولید است و در کنار این بحث باید از حذف ارز 4200تومانی به عنوان شاخصی ذیل انقلاب بهره وری یاد کرد و گفت: وقتی قیمت سویا و یا سایر نهاده ها به صورت آزاد و قیمت واقعی متناسب با وضعیت بازرگانی عرضه شود؛ تولیدکنندگان سعی می کنند از حیف و میل و تلف شدن یک گرم آن هم اجتناب کنند و در کنار آن حذف دلالان غیرمتعارف و سودجو اجتناب ناپذیر خواهد بود.

 

عرصه برای حضور تمام شرکت های استارت آپی در توزیع هوشمند باز است

وزیر جهادکشاورزی در کنار این بحث یعنی هوشمند سازی توزیع، به دعوت از دکتر قادری فر از بیرون تشکیلات وزارتخانه به عنوان یک ضرورت و استفاده از یک متخصص هوشمندسازی توزیع یاد کرد و افزود: در فرآیند توزیع هوشمند تمام شرکت های مرتبط به کسب و کارهای نوین (استارت آپ ها) برای همکاری دعوت شده بودند ولی فقط یک شرکت  شرایط را پذیرفت.

به واقع وزیر این پرسش را که چرا انتخاب شرکتی که هم اکنون کار توزیع هوشمند اقلام اساسی را بر عهده گرفته است انحصاری و سفارشی بوده است را پاسخ داد و تاکید کرد: خیر، عرصه برای تمام شرکت های استارت آپی باز است و انحصاری وجود ندارد.

وزیر همچنین به کاهش میزان تولید گندم در سال گذشته که منجر به واردات حجم عظیمی گندم شد پرداخت و گفت: یکی از عوامل این کاهش تولید به کاهش مصرف کود فسفات و پتاس از 450هزار تن به 45هزار تن یعنی یک دهم بود که در کنار عوامل دیگر از جمله قیمت تولید گندم به 4.5 میلیون کاهش یافت. وی تلویحا به موضوع بررسی های تخصصی برای افزایش قیمت کنونی گندم (7.500تومان برای هر کیلو) و کلزا اشاره کرد.

 

 

راهبردهای سه، چهار و پنجم برای تحول در ساختار کشاورزی

 

وزیر جهادکشاورزی در ادامه بحث تحقق آماج های پنجگانه راهبرد تحول در کشاورزی کشور اشاره کرد و موضوع« اصلاح سامانه ای هوشمند و پویا برای جمع آوری داده ها و سروسامان دادن به آمار و ارقام واقعی»، «ایفا نقش واقعی و به واقع برتر در سبد غذایی کشورهای منطقه » و نهایتا به عنوان پنجمین شاخص در راهبرد بهبود و تثبیت قدرت کشاورزی از «افزایش سرمایه گذاری داخلی و خارجی در کشاورزی » یاد کرد و به تشریح و توضیح هرکدام پرداخت.

دکتر ساداتی نژاد در ادامه بحث خود موضوع حذف اجتناب ناپذیر ارز 4200تومانی را مطرح کرد و به برنامه ای تدوین شده برای کاهش استرس ها و تنش های ناشی از این جراحی اقتصادی که از آن با عنوان انقلاب بهره وری نام برد، اشاره کرد و گفت: این اقدام از دو سو استرس ایجاد می کند؛ یکی در تولید و دیگری در میان جمعیت 85 میلیون نفری مصرف کننده، که سعی کرده ایم برای هر دو سوی این معادله حساس بر نامه ریزی کنیم.

 

تدبیر تامین نقدینگی بعد از حذف ارز 4200تومانی

وزیر جهادکشاورزی، تولیدکنندگان را به طور عمده به سه دستۀ بزرگ، متوسط و خرد تعریف کرد و گفت: عمده نگرانی ما برای تولیدکنندگان متوسط و خرد است که حتما با کمبود نقدینگی مواجه خواهند شد. طی جلساتی این تصمیم اتخاذ شد که برای این دسته از تولیدکنندگان که بعضا شرایط دریافت وام را هم ندارند از طریق صندوق های مادر تخصصی سرمایه گذاری اقدام کنیم و از طریق این صندوق ها نقدینگی مورد نیاز را به صورت نهاده با مهلت سه ماهه در اختیار این دسته از تولیدکنندگان قرار دهیم.

وی خاطر نشان کرد: سود این وام ها برای عشایر و روستائیان 4 درصد خواهد بود.

 

ارزان سازی غذا و افزایش بهره وری در تولید

وزیر در مورد استرس و دغدغه مصرف کنندگان بعداز  حذف  ارز 4200 تومانی گفت: علاوه بر ارزان سازی غذا با تدابیری که تعریف شده از جمله افزایش بهره وری و کاهش هزینه های سربار برای تولید، توزیع هوشمند و مستقیم کالاها و موارد دیگر، سازمان تعاون روستایی را که دارای 3700 فروشگاه مصرف است موظف به عرضه این کالاها بدون نقش واسطه ها کرده ایم.

وزیر گفت: در عین حال این سازمان موظف شده است که مازاد عرضه را متناسب با کالاهایی که جذب نمی شود جمع آوری کند.

وزیر جهادکشاورزی افزود: بازارگاه را در قالب یک بورس تحت نظارت حفظ خواهیم کرد.

این نشست با وعدۀ وزیر برای تکرار آن و دستور لازم به دکتر رضازاده برای برنامه ریزی این نشست ها در آینده خاتمه یافت.

 

------------------------------------

به شبکه های اجتماعی ما بپیوندید:

کانال تلگرام: http://www.t.me/kajpress00

پیج اینستاگرام: https://www.instagram.com/kajpress00

 

 

 

  

 

 

33561927783576807403

  

تمامی حقوق مادی معنوی سایت محفوظ است .