تست SGOT نوعی آزمایش خون است که بخشی از پروفایل کبد را تشکیل می‌دهد.

آزمایش SGOT چیست و چه چیزی را نشان می‌دهد؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده


آزمایش SGOT نوعی آزمایش خون است که بخشی از پروفایل کبد را تشکیل می‌دهد. این آزمایش SGOT یکی از دو آنزیم کبد به نام ترانس آمیناز سرم گلوتامیک اوگزالواستیک را اندازه می‌گیرد.

امروزه معمولا از این آنزیم تحت عنوان AST یاد می‌شود که مخفف آسپارات امینوترانسفراز است. تست SGOT (یا تست AST) میزان این آنزیم در خون را اندازه می‌گیرد. اگر نیاز به انجام آزمایش دارید، از آزمایش در خانه درمانکده استفاده کنید.

در ادامه با درمانکده همراه باشید تا با آزمایش نارسایی کبد و عوارض آزمایش SGOT و نتیجه آزمایش SGOT بیشتر آشنا شوید.

بیشتر بخوانید : آزمایش آنتی ژن اولیه (EA) چیست و چه کاربردی دارد

پزشک از تست SGOT برای تشخیص نارسایی یا آسیب کبد استفاده می‌کند.
پزشک از تست SGOT برای تشخیص نارسایی یا آسیب کبد استفاده می‌کند.

چرا برای آزمایش کبد از تست SGOT استفاده می‌کنیم؟

پزشک از تست SGOT برای تشخیص و آزمایش نارسایی کبد یا آسیب کبد استفاده می‌کند. اگر سلول‌های کبد آسیب دیده باشند، SGOT وارد جریان خون می‌شود و میزان این آنزیم در خون بالا می‌رود.

می‌توان از این تست برای سنجیدن وضعیت و تست کبد افرادی استفاده کرد که از قبل دچار مشکلی نظیر هپاتیت C هستند که روی کبد تاثیر می‌گذارد.

SGOT در چند ارگان بدن از جمله کلیه، عضلات، قلب و مغز وجود دارد. اگر هر یک از این قسمت‌ها دچار آسیب شود، میزان SGOT از حد طبیعی بالاتر می‌رود. بطور مثال حین حمله‌ی قلبی یا بروز آسیب به عضلات میزان آن افزایش پیدا می‌کند.

از آنجایی‌که SGOT در سراسر بدن ظاهر می‌شود، بخشی از پروفایل کبد شامل تست ALT نیز هست. ALT یکی دیگر از آنزیم‌های حیاتی کبد است که برخلاف SGOT در سنگین‌ترین تجمعات کبد یافت می‌شود. معمولا تست ALT بروز آسیب در کبد را دقیق‌تر نشان دهد.

بیشتر بخوانید : مونو تست چیست و چه کاربردی دارد؟

برای تجویز این آزمایش به پزشک متخصص گوارش و کبد مراجعه کنید.

آماده شدن برای آزمایش SGOT چگونه است؟

تست SGOT یک آزمایش خون ساده است. درواقع برای انجام این آزمایش خون به آمادگی خاصی احتیاج نیست اما باز هم می توانید با انجام برخی اقدامات این فرایند را آسان‌تر کنید.

دو روز قبل از تست SGOT از مصرف هرگونه داروی بدون نسخه، مانند استامینوفن (تایلنول)، خودداری کنید. در صورت مصرف، حتما به پزشک اطلاع دهید. قبل از انجام آزمایش خون به پزشک اطلاع دهید که از چه داروهایی استفاده می‌کنید تا هنگام بررسی نتایج تاثیر این داروها را در نظر بگیرد.

 شب قبل از آزمایش خون مایعات زیاد بنوشید. آب کافی بدن به پرستار کمک می‌کند راحت‌تر از شما خون بگیرد. حواستان باشد لباسی بپوشید که بتوانید آستین آن را تا آرنج بالا بزنید تا پرستار راحت بتواند آزمایش را انجام دهد.

بیشتر بخوانید : آزمایش هپاتیت A چگونه انجام می شود؟

تست SGOT یک آزمایش خون ساده است.
تست SGOT یک آزمایش خون ساده است.

هنگام انجام آزمایش SGOT و آزمایش نارسایی کبد باید انتظار چه چیزی را داشته باشید؟

پرستار اسم شما را صدا می‌زند و از شما می‌خواهد روی صندلی بنشینید. سپس نواری را محکم دور بازویتان می‌پیچد و دنبال رگ مناسب می‌گردد. قبل از استفاده از سوزن برای گرفتن خون از رگ، پوست را تمیز می‌کند.

گرفتن نمونه خون فقط یک دقیقه طول می‌کشد. سپس پرستار پنبه را روی قسمت مورد نظر نگه می‌دارد، نوار را باز می‌کند و چسب زخم می‌زند. آزمایش تمام شده است.

ممکن است تا یک هفته قسمت مورد نظر کبودی جزئی داشته باشد. هرچه در حین فرایند آزمایش خون، عضلات خود را شل کنید از انقباض جلوگیری می‌شود تا احساس درد کمتری داشته باشید.

سپس نمونه خون توسط دستگاه مورد بررسی قرار می‌گیرد. با اینکه ارزیابی خون توسط دستگاه فقط چند ساعت طول می‌کشد، ممکن است چند روز طول بکشد تا نتیجه را از دکتر گوارش بگیرید.

بیشتر بخوانید : تست تبخال تناسلی چگونه انجام می شود؟

می‌توان از تست SGOT برای سنجیدن وضعیت کبد افرادی استفاده کرد که از قبل دچار مشکلی نظیر هپاتیت ث هستند که روی کبد تاثیر می‌گذارد.
می‌توان از تست SGOT برای سنجیدن وضعیت کبد افرادی استفاده کرد که از قبل دچار مشکلی نظیر هپاتیت ث هستند که روی کبد تاثیر می‌گذارد.

خطرات و عوارض آزمایش SGOT چیست؟

خطرات و عوارض آزمایش SGOT بسیار محدود است. حتما شب قبل از آزمایش SGOT مایعات زیاد بنوشید تا دچار سرگیجه یا غش نشوید. اگر بعد از آزمایش احساس سرگیجه یا غش کردن دارید، به پرستار اطلاع دهید. او از شما می‌خواهد از صندلی بلند نشوید و برایتان آب می‌آورید تا حالتان خوب شود و آماده‌ رفتن شوید.

بیشتر بخوانید : نوآوری به جای تخفیف: آزمایش پزشکی رایگان با بیمه تکمیلی

نتیجه آزمایش SGOT به چه معناست؟

اگر میزان SGOT کبد در آزمایش خون بالا باشد، یعنی یکی از اندام‌ها یا عضلات حاوی این آنزیم دچار آسیب شده است. این موارد شامل کبد، عضلات، قلب، مغز و کلیه می‌شود. ممکن است پزشک گوارش و کبد برای حذف احتمال سایر بیماری‌ها، آزمایشات بیشتری تجویز کند.

معمولا میزان طبیعی SGOT در آزمایش نارسایی کبد بین 8 تا 45 یونیت در هر لیتر از خون است. درمجموع، میزان AST در خون مردان به‌طور طبیعی بالاتر است. اگر مقدار این آنزیم در مردان بالای 50 و در زنان بیشتر از 45 باشد، نشان‌دهنده‌ بروز آسیب است.

بسته به اینکه آزمایشگاه از چه روشی استفاده کند، طیف طبیعی این آنزیم متغیر است. طیف دقیق آزمایشگاه در گزارش نتایج خواهد آمد.

اگر میزان SGOT یا AST به شدت بالا باشد، حاکی از بیماری‌هایی است که باعث نارسایی کبد می‌شوند. مانند:

  • هپاتیت ب یا هپاتیت آ ویروسی حاد
  • شوک یا فروپاشی سیستم گردش خون
  • آسیب شدید کبد که احتمالا در اثر مسمومیت مانند اوردوز داروهای OTC مثل استامینوفن رخ می‌دهد

بعد از تست SGOT باید انتظار چه چیزی را داشته باشیم؟

اگر تست SGOT بی‌نتیجه باشد، پزشک چند آزمایش دیگر تجویز می‌کند. اگر پزشک بخواهد منحصرا عملکرد کبد یا بروز آسیب به آن را مورد معاینه قرار دهد، موارد زیر را پیشنهاد می‌کند:

  • پانل انعقاد خون: در این آزمایش توانایی انعقاد خون و عملکرد تشکیل لخته خون یا تولید پروتئین توسط کبد مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.
  • تست بیلی‌روبین: بیلی‌روبین مولکول و محصول فرعی از بین رفتن گلبول‌های قرمز است که در کبد اتفاق می‌افتد و معمولا به‌صورت زرداب خارج می‌شود.
  • تست گلوکز: اگر کبد به درستی کار نکند، میزان گلوکز خون پایین می‌آید.
  • شمارش پلاکت: پایین بودن میزان پلاکت می‌تواند نشان‌دهنده‌ بیماری کبد باشد.

تمام این تست‌ها آزمایش خون هستند و در یک آزمایش کلی به دست می‌آیند. اگر پزشک شک داشته باشد که اندام یا عضله‌ دیگری باعث بالا رفتن میزان AST شده است، آزمایشات بیشتری مانند سونوگرافی کبد تجویز می‌کند تا مشکل را تشخیص دهد.

بیشتر بخوانید : آزمایش پروژسترون در زنان چیست؟

اگر پزشک جزئی‌تر بخواهد از عملکرد کبد باخبر شود و تست SGOT کافی نباشید، پانل انعقاد خون، تست بیلی‌روبین، تست گلوکز و یا شمارش پلاکت را پیشنهاد می‌دهد.
اگر پزشک جزئی‌تر بخواهد از عملکرد کبد باخبر شود و تست SGOT کافی نباشید، پانل انعقاد خون، تست بیلی‌روبین، تست گلوکز و یا شمارش پلاکت را پیشنهاد می‌دهد.

سخن نهایی

با تست SGOT که مربوط به آزمایش نارسایی کبد است آشنا شدید و شرایط انجام آزمایش SGOT و عوراض آزمایش SGOT  و همینطور نتیجه آزمایش SGOT را اکنون می‌دانید. در همین راستا برای کسب اطلاعات بیشتر یا انجام این آزمایش زیر نظر متخصص، می‌توانید با قابلیت نوبت‌دهی آنلاین درمانکده با پزشک فوق تخصص گوارش، کبد و آندوسکوپی در ارتباط باشید. جهت مشاوره با دکتر آنلاین گوارش کلیک کنید.

منبع: Healthline

[sibwp_form id=5]

Loading

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.6 / 5. تعداد رای‌ها 283

هنوز امتیازی ثبت نشده

Editorial team
تیم تحریریه درمانکده

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

35 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها