بلاک چین

دائو (DAO) یا سازمان غیرمتمرکز چیست؟ معرفی بهترین پروژه های غیرمتمرکز

سازمان غیرمتمرکز یا دائو (DAO) چیست؟ + تاریخچه پیدایش سازمان دائو

دائو چیست؟ آیا تا به حال اصطلاحاتی همچون dao و سازمان غیرمتمرکز مستقل را شنیده­ اید؟ این دو واژه متعلق به دنیای رمز ارزهای دیجیتال است. شیوه مدیریت بلاک چین­ها یکی از متمایزترین ویژگی­های این دنیا به شمار می­رود؛ چرا که بلاک چین به شکل کاملاً مستقل و غیرمتمرکز اداره می­شود. این عدم متمرکز بودن اداره این بلاک چین­ها مزایای فراوانی دارد که از جمله آن می­توان به شفاف بودن تمامی قوانین و حرکات کل مجموعه اشاره کرد. شفافیت اداره این سازمان­ها به علاوه مشارکت یکسان تمامی اعضای بلاک چین، یکی از برترین ویژگی­هایی است که دنیای رمزارزهای دیجیتال دارند. این شیوه مدیریت علاوه بر توجه به دموکراسی، در میان اعضا اعتمادسازی نیز ایجاد می­کند.

یکی از رایج­ترین شیوه­های مدیریت یک سازمان، یک ارگان و سایر موارد، شیوه مدیریت بر اساس سلسله مدیریت است. به این نوع شیوه مدیریت که فقط برخی از افراد می­توانند در تصمیم­گیری­ها نقش داشته باشند، مدیریت متمرکز می­گویند. این نوع مدیریت­ها کاملاً بر خلاف هدف اصلی بازار معاملات ارزهای دیجیتالی است. هدف این بازار، تمرکززدایی به جهت مشارکت حداکثری اعضا و حفظ سود و مزایای آن­ها است.

شرکتی را تصور کنید که تمام کارکنان آن حقی به اندازه و برابر با مدیر آن شرکت در اتخاذ تصمیم­ها داشته باشند. مشخصاً این نوع شیوه مدیریتی به راستی تجلی یک نمونه کامل دموکراسی است. این شیوه رایجی برای اداره ارگان­های معمول نیست اما به خوبی با هدف تمرکززدایی بازار ارزهای دیجیتالی سازگار هست و می­تواند هناهنگ باشد.

با وجود چنین شرایطی سازمان خود مختار غیرمتمرکز یا همان دائو (DAO) پدید آمد. دائو اهمیت بسیار زیادی در دنیای ارزهای دیجیتال دارد؛ به‌گونه­ای که هر فردی که در این بازار فعال است، با این موضوع نیز آشنایی کافی دارد. به جهت اهمیت بسیار زیادی این مبحث، در این جا تمامی اطلاعاتی که باید در مورد دائو بدانید را به زبانی ساده و روان شرح خواهیم داد.

دائو چیست؟

با خواندن اهمیت دائو در ابتدای این مطلب برایتان این سوال ممکن است ایجاد شود که اصلاً سازمان غیر متمرکز چیست؟ چگونه و در چه زمانی تشکیل شده است؟ کاربرد آن چیست؟

خواندن این مقاله
وایت پیپر چیست؟ همراه با مثال + پادکست

 ساده­ترین تعریف موجود برای دائو، نام آن است. نام کامل این واژه DECENTRALIZED AUTONOMOUS ORGANIZATION  هست که به معنای سازمان یا ارگان خودگردان غیرمتمرکز است. این سازمان وجود فیزیکی­ ندارد و یک سازمان اینترنتی محسوب می­شود.

اداره این سازمان بر عهده گروه یا شخص خاصی نیست و به صورت کلی به روش خودگردان و غیرمتمرکز اداره می­شود. این سازمان بر اساس کد هایی که از قبل برای آن گذاشته شده است، فعالیت می­کند و تحت نظارت هیچ ارگان مرکزی نیست و توسط اعضا اداره می­ گردد.

این مورد مانند برخی از ارزهای دیجیتالی همانند اتریوم و بیت کوین است که کاملاً به صورت مستقل فعالیت دارند و برخلاف سایر ارزها تحت نظارت و اداره ارگان­های دولتی و خصوصی نیستند.

تاریخچه پیدایش سازمان THE DAO

دائو با اقتباس از کریپتوکارنسی­ های غیرمتمرکز ایجاد شد. این سازمان اینترنتی در سال ۲۰۱۶ توسط توسعه ­دهندگان بازار رمزارز های دیجیتالی به وجود آمد و برای اولین بار در شبکه اتریوم راه ­اندازی گردید. نام اولین دائویی که روی شبکه اتریوم راه­اندازی شد، THE DAO است.

در همان ابتدای ورود توکن آن به بازار ارزهای دیجیتالی، حدود ۱۵۰ میلیون دلار سرمایه­گذاری روی آن انجام گردید. THE DAO طراحی شده برای فعالیت­ های خودکار و غیرمتمرکز بود و همخوانی خوبی با اهداف مورد نظر دنیای ارز دیجیتال داشت؛ به همین علت یکی از پرفروش ­ترین توکن ­های آن سال اعلام شد.

کدهای THE DAO به صورت متن باز و عمومی توسط یک استارتاپ آلمانی به نام SLOCK.IT روی گیت­هاب بارگذاری شد. پس از آن، توسعه­دهندگان زیادی روی کدهای این دائو تغییراتی ایجاد کردند تا آن­ها را اصلاح کنند.

نحوه کارکرد دائو چگونه است؟

تا به این جا متوجه شدید که ماهیت اصلی دائو چیست اما در ادامه نحوه کارکرد آن را بیان خواهیم کرد. در قسمت­های قبلی به این موضوع که اداره و تصمیم­گیری در هر موردی در دائو به عهده تمام اعضای آن است. احتمالاً این سوال در ذهنتان ایجاد می­شود که دقیقا به چه صورتی تمام اعضا می­توانند در اتخاذ هر نوع تصمیمی شرکت داشته باشند و سازمان را اداره کنند؟

هر پروژه دائو، دارای یک نوع توکن حاکمیتی یا GOVERNANCE TOKEN است. هر یک از اعضا که دارای این نوع توکن باشند، به هر تعدادی که از آن دارند، حق رای خواهند داشت. این بدین معنی است که اعضایی با توکن بیشتر از حق رای بیشتری نیز برخودار خواهند بود.

یکی از روندهایی که معمولاً برای اجرای تغییرات به منظور اصلاح شبکه استفاده می­شود، پیشنهادات یا پروپوزال است. در این زمان فردی یک پروپوزال را برای اجرای تغییرات در شبکه به منظور اصلاح آن در شبکه ثبت می­کند. اعضا می­ توانند به آن رای بدهند و بسته به درصد موافقان و مخالفان، پروپوزال اجرا می­ شود یا نمی ­­شود.

خواندن این مقاله
مفهوم مقیاس پذیری در بلاک چین چیست؟ +  بررسی Scalability بلاک چین اتریوم

معرفی انواع دائوها

دائوها انواع مختلفی دارند که قوانین مختلفی را نیز برای خود دارند و به حجم گسترده­ای از افراد را در بر می­گیرند. این روز ها با رواج تکنولوژی­ های مرتبط با بازار رمز ارز ها، بیش از ۱۰۰ نوع دائو تشکیل شده است.

· دائوهای پروتکل ‌های بازارساز خودکار (AMM Dao)

این نوع از سازمان­ها برای ارائه انواع سرویس­های مالی غیرمتمرکز به افراد، از قراردادهای هوشمند استفاده می­کنند. این نوع دائوها بسیار متکی به حاکمیت  غیرمتمرکز هستند. این نوع دائوها به هر عضوی از شبکه که نقدینگی این شبکه را تامین می­کند، پاداش می­دهد. این پاداش همان توکن­های حاکمیتی در شبکه هستند.

· سازمان‌ های خودمختار غیرمتمرکز اعطایی (Grant Dao)

از دائو برای اعضا کردن نیز استفاده می­شود. در این نوع دائوها پس از اهدای سرمایه به استخرهای نقدینگی، مورد نحوه استفاده از سرمایه­ها و توزیع آن رای­گیری برگزار می­شود. هدف اصلی این دائو تامین پروژه­های خلاقانه و سودآور دیفای است. آوی یکی از مشهورترین پروژه­های دائو به شمار می­رود که از این نوع است.

· دائوهای اجتماعی (Social Dao)

دائوهای اجتماعی جامعه­ای هستند که  برای حفظ آثار هنری و فرهنگی تلاش می­کنند. ویژگی این نوع سازمان این است که کاربران این جامعه با شرکت در رویدادهای مختلف و عملکرد مثبت در آن­ها، می­توانند ارزش توکن­هایشان را افزایش دهند.

· Daoهای جمع‌ آوری‌کننده دارایی ‌ها (Collector Dao)

در این نوع از دائوها، هر مقدار سرمایه­ای که جذب شود، به صورت مساوی میان اعضای جامعه تقسیم می­شود. تمرکز اصلی این دائو بر جمع­آوری آثار فرهنگی و هنری مختلف است که هزینه خریداری آن­ها با ادغام سرمایه تمامی اعضا به دست می­آید.

مزایای دائو یا سازمان غیرمتمرکز چیست؟

مزایای دائو بسیار زیاد است. هر یک از این مزایا، مزیت­های دیگری را نیز شامل می­شوند و در توسعه جامع هر پلتفرم و شبکه تاثیر بسیار زیادی دارد. این مزایا عبارتند از:

  • امکان سرمایه‌گذاری برای افراد
  • ایجاد کمپین‌ برای کمک‌های مالی
  • ایجاد و شرکت در پلتفرم‌های وام‌دهی
  • امکان معاملات غیرمتمرکز
  • شفافیت در انجام تراکنش‌ها و تصمیمات
  • وجود دموکراسی برای انجام تغییرات
  • توسعه NFT‌ها

منبع : https://b2n.ir/j12860

امتیاز دهی به این مطلب

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا