توقف موقت انتقال گاز روسیه به آلمان به دلیل «تعمیرات سالانه»؛ آلمان: هدف فشار بر برلین است

رویترز

منبع تصویر، Reuters

انتقال گاز روسیه به آلمان از طریق خط لوله «نورداستریم یک» که از دریای بالتیک می‌گذرد برای ۱۰ روز متوقف شده است که مجریان روسی این خط لوله، علت این توقف را «تعمیرات سالانه» اعلام کرده‌اند.

این در حالیست که وزرای آلمان می‌گویند توقف انتقال گاز با «اهداف سیاسی» و به منظور فشار بر برلین صورت گرفته است.

ماه پیش، روبرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان گفته بود ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در پاسخ به تحریم‌های اروپا، از گاز بعنوان «اسلحه» استفاده می‌کند.

دولت آلمان نگران است انتقال گاز به این کشور محدود یا به کلی متوقف شود؛ خط لوله نورداستریم-١ حدود ۵۵ میلیارد متر مکعب گاز را سالانه از روسیه به آلمان منتقل می‌کند.

نورد استریم

توقف این خط لوله همچنین ایتالیا را متاثر خواهد کرد؛ شرکت نفت و گاز «انی» در این کشور گفته که حجم گاز دریافتی از شرکت گازپروم روسیه امروز (دوشنبه ۲۰ تیر ماه) در مقایسه با متوسط چند روز گذشته حدود ۳۰ درصد کمتر شده است.

رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیشتر هشدار داده بود که روسیه ممکن است شیر گاز خود را بطور کامل بر روی اروپا ببندد و اروپا باید خود را آماده این اقدام احتمالی کند.

البته روسیه انتقال گاز به کشورهایی نظیر لهستان، بلغارستان، هلند، دانمارک و فنلاند را به دلیل خودداری این کشورها از پرداخت به روبل بطور کامل متوقف کرده است.

بعد از حمله روسیه به اوکراین و اجرایی شدن تحریم کشورهای غربی علیه مسکو، آلمان وابستگی گاز وارداتی خود به روسیه از ٥٥ درصد به ٣٥ درصد رساند و خواهان جایگزین کردن گاز روسیه و قطع کامل واردات گاز از این کشور است.

نورد استریم

اما توقف ناگهانی انتقال گاز روسیه به آلمان این کشور را دچار رکود خواهد کرد و مشکلات بزرگی را برای شهروندان این کشور بوجود خواهد آورد؛ تقریبا تمامی صنایع در آلمان وابسته به گاز هستند که این سوخت مورد مصرف سیستم گرمایشی اکثر خانه‌های این کشور است.

ماه پیش روسیه حجم گاز انتقالی از طریق این خط لوله اروپا را به ۴۰ درصد ظرفیت کل کاهش داد و علت آن را تاخیر شرکت انرژی زیمنس آلمان در تعمیر توربین این خط لوله اعلام کرد؛ این تعمیر در کانادا انجام می‌شود.

چند روز پیش کانادا اعلام کرد توربین تعمیر شده را به روسیه خواهد رساند ولی در عین حال گفته تحریم‌ها درباره بخش انرژی روسیه را گسترش خواهد داد.

آلمان اکنون به مرحله دوم طرح سه بخشی اضطراری خود وارد شده که در صورت اختلال یا تقاضای بسیار بالا برای گاز پیش‌بینی شده بود؛ دولت آلمان قرار است با تزریق ۱۵ میلیارد یورو وام، تلاش کند تا تاسیسات ذخیره گاز در این کشور پر شود.

در مرحله اول طرح اضطراری، شرکت‌های گاز قبلاً باید از عرضه گاز اطمینان حاصل می‌کردند، و این در حالی بود که اپراتورهای شبکه گاز حداقل یک بار در روز به وزارت اقتصاد گزارش می‌دادند و اپراتورهای شبکه برق باید از پایداری شبکه اطمینان حاصل می‌کردند.

مداخله دولت در مرحله سوم و زمانی اتفاق می‌افتد که اختلال قابل توجهی در عرضه وجود داشته باشد که بازار نتواند با آن مقابله کند، و این به معنی جیره‌بندی در عرضه‌ها خواهد بود.

در این مرحله(سوم) ابتدا عرضه به صنایع محدود می‌شود؛ خانوارها و محل‌هایی که از آنها به عنوان "حیاتی" نام‌برده شده مانند بیمارستان‌ها همچنان از گاز موجود می‌توانند، استفاده کنند.