ازدواج بنیان تشکیل یک زندگی مشترک بر پایه علاقمندی بین دو شخص است، که این مفهوم با ایجاد یک مراسم که به عنوان مراسم “عروسی” تلقی می شود به رسمیت شناخته می شود.

مفهوم عروسی با اینکه مفهوم مشترکی در دنیا محسوب می شود، اما برگزاری این مراسم در هر کشوری به طور خاص و متفاوت اجرا می شود.

مراسم ازدواج ریشه ای نمادین در سنت و فرهنگ هر کشور و هر قومی دارد، که سبب شده آداب مربوط به این سنت دیرینه انسان ها با برگزاری مناسکی دینی یا سنتی همراه گردد.

 

مراسم ازدواج

در واقع با تمام تفاوت های فرهنگی در کشورهای مختلف، بنیان بسیاری از عروسی ها با یک میهمانی بزرگ و اقوام هر دو طرف می شود. در این مراسم با پذیرایی هایی همچون شیرینی، رقص، کیک عروسی، موسیقی، انواع غذاهای رسمی یا سنتی و… صورت میگیرد.

همچنین در این مراسم فرصتی بوجود می آید تا از والدین هر دو طرف به پاس زحمت هایی که برای فرزندان خود به لحاظ مالی، روحی و حمایتی کشیده اند، مورد تقدیر فرزندان خود قرار گیرند. البته این مراسم فرصت مناسبی است تا سطح اجتماعی و فرهنگی این اشخاص نیز بیشتر نمایان شود.

در ادامه مطلب قصد داریم تا با انواع آداب و رسوم ازدواج در کشورهای مختلف و سنت های آنها آشنا شویم.

۱.رسوم مراسم ازدواج در چین

مراسم ازدواج

چینی ها با داشتن فرهنگی عمیق، یکی از سرمداران آیینی در مراسم های ازدواج است.

در مراسم عروسی چینی، عروس با سه لباس مختلف ظاهر خواهد شد. لباس اول او که “Qipao” نام دارد، لباسی که در ابتدای این مراسم پوشیده می شود. این لباس که به رنگ قرمز می باشد نمادی طراحی شده از اژدهای طلایی و سیمرغ را در خود دارد، که از نشانه های آمیختگی قدرت زنان و مردان در کنار یکدیگر است. در مراسم عروسی این نوع طراحی را به سبب آرزوی خوشبختی بی پایان برای این زوج تدارک می بینند.

لباس دوم عروس به شکل سفید مدرن می باشد، که بعد از ورود میهمان ها داماد با یک کت و شلوار کلاسیک مشکی و عروس با یک لباس عروس مدرن سفید ظاهر می شوند، تا در حضور میهمان ها قرار بگیرند.

بعد از ترک مراسم توسط میهمان ها درجه دو و دوستان، نفرات اصلی و درجه یک عروس و داماد برای قسمت سوم عروسی آماده می شوند. در این قسمت عروس و داماد با یک لباس اسپورت حضور پیدا میکنند.

چینی ها به روز عروس خود و خوش یمن بودن آن اعتقاد زیادی دارند و اصرار دارند که این مراسم باید در روز خاص و خوش یمن برگزار شود.

پس از مراسم، داماد قصد دارد تا عروس را به خانه خود ببرد اما به صورت نمادین عروس از این کار خودداری می کند. داماد برای راضی نگه داشتن عروس خود، به اطرافیان عروس شاباش و به خود عروس هدیه ای خاص می دهد تا خانواده عروس و خود عروس راضی به این وصلت شوند.

همچنین چینی ها اعتقاد دارند یک گلدان به نشانه صلح و آرامش و یک قیچی به نشانه جدایی ناپذیری عروس و داماد از یکدیگر به آنها در روز عروسی کادو بدهند.

۲.رسوم مراسم ازدواج در ایتالیا

مراسم ازدواج

به طور سنتی لباس عروس ها در ایتالیا بنابر فرهنگ خاص آنها با رنگ مشکی طراحی می شده است. اما در اواسط قرن ۱۸ ام میلادی این رویه تغییر پیدا کرد و لباس های مدرن کلاسیک سفید رنگ برای عروس ها در این فرهنگ جایگزین لباس های تیره شد.

دلیل تغییر رنگ از مشکی به سفید را نیز به ملکه ویکتوریا نسبت می دهند، که با تغییر این رویه با لباس سفید عروسی نمود و این فرهنگ لباس عروس های به رنگ روشن را جایگزین کرد.

ایتالیایی ها در مراسم ازدواج خود از سنت های مختلفی استفاده می کنند، اما بعضی مشترکات در میان آنها یکسان است. فرهنگ گذاشتن یک قطعه آهن در جیب داماد یکی از این سنت هاست، که به جهت دور شدن بلا و اتفاقات ناخوشایند از او  خانواده اش صورت می گیرد.

همچنین عروس با یک تور سفید بلند بر روی صورت خود ظاهر می شود، این کار به جهت نیک بختی و به دور ماندن از سختی و مشکلات انجام می گیرد. در بعضی سنت ها نیز اعتقاد دارند پس از عروسی این تور به سبب خوش یمن شدن باید پاره شود تا، داماد که اولین نفریست که عروس را می بیند، احساس خوشبختی نماید.

در مراسم ازدواج به سبک ایتالیایی در قسمت شیرینی ها از، شیرینی هایی با طعم بادام استفاده می شود. که این شیرینی ها توسط عروس و داماد بین میهمانان پخش می شود.

همچنین در ایتالیا مردم طلاها را بد یُمن می دانند و در مراسم های ازدواج برای عروس از زیورآلات طلایی استفاده نمی کنند.

۳.رسوم مراسم ازدواج در آلمان

مراسم ازدواج

در نگاه اول به فرهنگ نژاد ژرمن ها شاید اولین موردی که به ذهنتان برسد، منطق بالا، منظم بودن و سخت گیری در اجرای مقررات باشد، اما باید بدانید که این در مراسم ازدواج آلمانی ها صدق نمی کند.

آلمانی ها نیز دارای سنت ها و بعضی خرافات در اجرای مراسم ازدواج خود هستند.   شکستن ظروف یکی از این رسم هاست.

آلمانی ها اعتقاد دارند اگر در مراسم ازدواج زوجین، تعداد ظرف هایی زیادی که توسط دعوت شدگان شکسته می شود را بتوانند در کنار هم جمع کنند، قابلیت این را خواهند داشت تا از مشکلات در کنار هم  عبور کنند.

یکی دیگر از رسم ها دزدین عروس در حین برگزاری مراسم توسط دوستان داماد است. این رسم با هدف شاباش گرفتن از داماد و تقلا وی جهت سختی کشیدن و پیدا کردن همسر خود و قدر دانستن این موهبت صورت می پذیرد.

از رسم های جالب دیگر این کشور در مراسم ازدواج می توان به بریدن تنه درخت با یک دست توسط داماد و یک دست دیگر توسط عروس اشاره کرد که، به سبب رنج کشیدن برای رسیدن به آسایش در زندگی مشترک انجام می گیرد.

۴.رسوم مراسم ازدواج در ژاپن

مراسم ازدواج

مراسم ازدواج  در ژاپن از فرهنگ و سنت های بسیار کهن در این کشور برخاسته می شود که به عنوان “شینزن” شناخته می شود.

در این مراسم ازدواجی آیینی، داماد و عروس و میهمانان عروسی در مقابل معبد “شینتو” حضور پیدا می کنند و به اجرای مراسم خود می پردازند.

در ادامه یک کائن روحانی با تطهیر جایگاه برای زوجین، پس از ورود آنها یک نذری تقدیس شده به آنها پیشکش می کند. سپس با ظهور یک ایزد و خواندن دعاهای آیینی جهت خوشبختی، سلامتی و دوری از از مشکلات این دو را به عقد یکدیگر در می آورند.

پس از بجا آوردن این قسمت از مراسم، به سراغ قسمت بعدی مراسم که با نام “شیکی سنکن نوگی” شناخته می شود، می روند.

برای انجام این مراسم ابتدا سه فنجان از یک نوشیدنی خاص محلی را آماده می کنند، و به محض ورود عروس و داماد این نوشیدنی ها را به آنها می دهند تا در یک ظرف مشترک بنوشند. پس از آن با صرف یک غذا محلی در یک بشقاب بین زوجین شروع به خواندن آوازهای سنتی در کنار آنها می کنند. این قسمت از مراسم برای ایجاد حس مشترک بین عروس و داماد و نمادی از تقسیم فیزیکی، روحی و وفاداری در تمام قسمت های زندگی انجام می شود.

پس از نوشیدن و آواز، عروس و داماد به نشانه رحمت الهی، یک شاخه از درخت مقدس را به خدای خود تقدیم می کنند، تا خدا آنها را در عبور از سختی ها کمک کند.

۵.رسوم مراسم ازدواج در مکزیک

مراسم ازدواج

مکزیکی ها که به بزرگترین خرافه پرستان سنتی در میان تمام کشورهای دنیا شهره دارند، در هر مراسمی سنتی خاص را به جای می آورند و مراسم ازدواج نیز، از این قاعده مستثنی نیست.

قبل از عروسی با ایجاد آرایش های سنتی هر قسمت از مکزیک، عروس را به شکل یکی از الهه های خوش یمن آرایش می کنند، تا موجبات برکت در زندگیشان توسط آن الهه را فراهم سازند.

همچنین در این مراسم تا قبل از ورود عروس به محراب کلیسا، داماد حقر دیدن عروس خود را نخواهد داشت. در فرهنگ مکزیکی عروس با همراهی والدین خود پس از آرایش برای دیده نشدن توسط داماد، به صورت مخفی وارد کلیسا می شود. مکزیکی ها اعتقاد دارند دیدن عروس در لباس عروسی قبل از ورود به محراب الهی توسط داماد باعث بد یمنی برای این زوج می شود.

یکی از رسوم جالب دیگر در مکزیک رسم گره زدن عروس و داماد به یکدیگر است. زوجین با یک گره محکم از قسمت سر به یکدیگر پیوند می خورند و روحانی کلیسا به هنگام خطبه عقد این دو را از لحاظ قانونی و آیینی و انسانی به عنوان یک زن و شوهر اعلام می کند. رسم گره زدن عروس و داماد در این مراسم سمبلی از وفاداری و یکی شدن جسم و روح زوجین با یکدیگر می باشد.

در ادامه پس از خواندن دعای مذهبی از کتاب انجیل و آرزوی خوشبختی در محراب توسط روحانی کلیسا، داماد به نماد ۱۳ حواریون حضرت مسیح، مهریه ای برابر با ۱۳ سکه را به عروس خود به جهت خوش اقبالی پیشکش می کند.

۶.رسوم مراسم ازدواج در هند

مراسم ازدواج

هند از آن دسته از کشورهایی است که سنت و فرهنگ باستانی و نمادین در مراسم های آن حرف اول را می زند.

پیش از ازدواج، عروس به همراه مادر و دوستان خود طی مراسمی به نام “مِنهِدی” نقش و نگارهای تقدیس شده، توسط آیین های مختلف هندی را بر حسب مذهب یا علایق خود با استفاده از حنا، بر روی صورت و دست های خود به کمک دوستان طراحی می کند. این مراسم ساعت ها طول می کشد و در کشور ما شباهت بسیاری زیادی بین مراسم “منهدی” هند و “حنابندان” در کشور خودمان وجود دارد.

در فرهنگ هندی بر خلاف بسیاری از کشورهای دیگر لباس عروس از رنگ های کلاسیکی مانند سفید و مشکی استفاده نمی شود. هندی ها لباس عروس خود را با رنگ های قرمز و طلایی و یا، ترکیبی از نقش و نگاره های هر دو رنگ در یک طراحی قرار می دهند. لباس عروس با نام “ساری” در هند معروف است.

در فرهنگ هندی ها برای پذیرش مسئولیت تام عروس توسط داماد، وظیفه درآوردن لباس کهنه و پوشاندن لباس عروس به عهده داماد می باشد.

همچنین هندی ها در این مراسم اعتقاد دارند، که در هنگام جاری کردن خطبه عروسی، حلقه باید ابتدا در پای چپ عروس به صورت نماید ن قرار گیرد. این نماد به جهت رفع بلا از پا قدم عروس انجام می گیرد و پس از خواندن دعا حلقه را از پا درآورده و در انگشتان خود قرار می دهد.

برای افزایش برکت زندگی در تازه عروس و دامادها در کشورهای مختلف از نقل و شیرینی استفاده می شود ، که در هند این رسم هم دارای سنت های متفاوتی است. در هند مردم به جای نقل و شیرینی، از گل و برنج استفاده می کنند و به سر زوجین می ریزند که ایزدهای الهی به آنها برکت دنیوی و مغفرت اخروی در کنار یکدیگر بدهد.

همچنین عروس به جهت ایجاد نماد شیرین کامِگی به داماد معجونی از ماست و عسل را تقدیم می کند تا همانجا در حضور هم بنوشد. در ادامه داماد با استفاده از یک حنا نشانه ای بر پیشانی عروس خود می نگارد، تا متاهل شدنش مورد قبول ایزد الهی قرار گیرد و همچنین نشانه ای از متاهل بودن وی باشد.