درمان افت قند خون در نوزادان با روشی ساده

 یک درمان آسان وقابل استفاده برای درمان افت قندخون درنوزادانی که تازه متولد شده اند، استفاده از ژل حاوی دکستروز است.

 بر اساس تحقیقی که در دانشگاه اوکلند در نیوزیلند انجام شد، استفاده از دو دوز از این ژل سبب کاهش خطر شکست درمان افت قند خون یا هیپوگلایسمی درمقایسه با پلاسبوی غیر فعال می شود.

 محققین می گویند: ژل دکستروز باید به عنوان اولین خط درمانی برای مدیریت هیپوگلایسمی بعد از تولد و 48 ساعت اول بعد از تولد برای نوزادان درنظر گرفته شود. نتایج این تحقیق بصورت آنلاین درمجله ی The Lancetمنتشر شد.

افت قند خون یک مسئله ی جدی در بین نوازدان بعد ازتولد است، این وضعیت می تواند منجر به جراحات مغزی و نتایج بدی بر تکوین عصبی نوزاد باشد. بین 5 تا 15 درصد از نوزادان بعد از تولد با این خطر مواجه هستند.

بنظر می رسد وقوع هیپوگلایسمی در بین نوزادان رو به افزایش است، دانشمندان دلیل آنرا به افزایش میزان چاقی و دیابت درمیان مادران مرتبط می دانند.

دکتر Campbellمی گوید: 3 دلیل اصلی برای توجیه این مسئله دربین نوزادان مبتلا به هیپوگلایسمی بلافاصله بعد از تولد و در طی 48 ساعت بعد از تولد وجود دارد:

گروه اول نوزادان مادران دیابتی هستند بخصوص کسانیکه  بیماریشان بخوبی تحت کنترل نبوده است. بالا بودن میزان قندخون مادر سبب می شود بدن نوزاد میزان  بیشتری انسولین در پاسخ  به این مقدار قند ترشح کند. بعد از تولد همه ی این انسولین اضافی موجود درخون نوزاد می تواند موجب افت قندخون او شود. از آنجائیکه این نوزادان درشرایط محیط پرقند زندگی کرده اند بدن آنها قادر به جبران آن مقدار قند خون برای وجود این همه انسولین نیست و نوزاد دچار افت قندخون می شود.

گروه دوم نوزادانی هستند که نابالغ به دنیا می آیند و برای متولد شدن در سن کمتری هستند این نوزادان دارای ذخیره ی قابل توجهی از گلیکوژن نیستند (قند ذخیره ای طبیعی بدن)  به دلیل کمبود ذخیره ی گلیکوژن و سایر نوترنیتها این نوزادان گلیکوژن کمی را که ذخیره کرده اند بسرعت مصرف کرده و دچار افت قند خون می شوند اما  قندخون این نوزادان در طی 24 ساعت یا بیشتر به حالت پایدار و نرمال می رسد.

 گروه سوم نوزادانی هستند که بیمار می باشند وبه دلیل استرس این بیماری سرعت متابولیسم  آنها بالا می رود تا نوزاد بتواند بر بیماری فائق آید.

دراین تحقیق 237 نوزاد که به هیپوگلایسمی مبتلا شده بودند، بررسی شدند. به این نوزادان  ژل حاوی 40 درصد دکستروز یا پلاسبو داده شد. این ژل را بین لپ و لثه ی آنها قرار دادند.  دوز دکستروز بر اساس وزن بدن نوزاد محاسبه گردید. نوزادان تا 6 دوز درطی 48 ساعت  اول دریافت کردند. تمام این نوزادان دریک مرکز در نیوزیلند بین سالهای 2008 تا 2010 بعد از 35 هفته  یا بیشتر حاملگی متولد شده بودند.

14 درصد از نوزادان بعد از درمان با دو دوز ژل دکستروز همچنان افت قند خونشان ادامه داشت درحالیکه نوزادان درمان نشده در گروه پلاسبو 24درصد گزارش گردید. نوزادانی که به آنها ژل دکستروز داده شده بود کمتر به دلیل هیپوگلایسمی به بخش مراقبتهای ویژه منتقل شدند و نیاز کمتری به تغذیه با شیر کمکی پیدا کردند.

نویسندگان مقاله می گویند: درمان با ژل برای هر نوزاد تنها 2 دلار هزینه دارد.

 دکتر schanlerمی گوید: درمناطق محروم استفاده از ژل ابزار بسیار موثر و مناسبی برای درمان هیپوگلایسمی محسوب می شود. او می افزاید: درحال حاضر اگر کودکی به افت قندخون دچار شود به کودک شیرمادر یا شیر خشک می دهند و بعد از 30 دقیقه مجدداً قند خون او را اندازه می گیرند و چنانچه همچنان پایین  باشد مجدداً به او شیر می دهند، چنانچه قندخون او بالا نیاید، به مداخلات بیشترمانند تزریق وریدی گلوکز و فرستادن نوزاد به بخش مراقبت های ویژه احتیاج است.

او می افزاید: در اکثر موارد اندکی تغذیه ی نوزاد مشکل افت قند خون او را برطرف می نماید اما بیشترین نگرانی درمورد بالا نرفتن قند خون و فرستادن نوزاد به بخش مراقبت های ویژه ی نوزادان است. شناسایی سریع کودکان بیمار یا غیر طبیعی ممکن است کار مشکلی باشد از سوی دیگر ایده ی استفاده از ژل دکستروز که ایده ی بسیار ارزان قیمتی است باید  با آگاهی و آموزشهای بیشتر شخصی انجام شود و  هنوز درمورد استفاده از این روش  تحقیقات بیشتری لازم است.

 اما او می افزاید: اگر شما روشی را یافتید که بخوبی تزریق وریدی گلوکز  برای نوزادانی که بنظر سالم می رسد و بعد از 35 هفته حاملگی متولد شده اند، موثر است چرا از آن استقبال نکنید. اما ژل دکستروز برای همه ی نوزادان موثر نیست برای این منظور تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه چه کودکانی به درمان ژل دکستروز جواب می دهند، باید انجام شود .

منبع: www.kfvs12.com