• 031-91015015
  • info@mstid.com

مهدی الیاسی، معاون سیاست گذاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در گفتگو با روابط عمومی MSTID گفت: با توجه به نقش اساسی شرکت فولاد مبارکه در اقتصاد کشور، ورود این شرکت در بحث حمایت از شرکت های دانش بنیان می تواند نقش بسیار موثری در شکوفایی اکو سیستم نوآوری کشور داشته باشد.

به گزارش روابط عمومی MSTID، مهدی الیاسی با اشاره به اثرات حمایت های شرکت هایی نظیر فولاد مبارکه از فعالیت های نوآورانه شرکت های دانش بنیان اظهار کرد: نقش پیشران بودن حمایت شرکت های بزرگ از شرکت های دانش بنیان از دو دیدگاه قابل بررسی است که دیدگاه اول سرمایه گذاری و تامین منابع مالی این شرکت ها توسط صنایع بزرگ می باشد که این سرمایه گذاری نقش بسیار با اهمیتی در ادامه حیات و شکوفایی شرکت های دانش بنیان در اکوسیستم نوآوری کشور دارد.

وی افزود: مسئله مهم تر ایجاد بازار عرضه محصولات شرکت های دانش بنیان است؛ مثلا وقتی یک بنگاه بزرگ مثل فولاد مبارکه با تراکنش چند هزار میلیاردی در حوزه ای سرمایه گذاری می کند؛ طبیعتاً علاوه بر تامین مالی، بازار عرضه محصولات دانش بنیان را هم فراهم کرده و این هم افزایی موجب پیوند موفقیت های شرکت های سرمایه پذیر و شرکت های سرمایه گذار نظیر فولاد مبارکه خواهد شد.

الیاسی عنوان کرد: سرمایه گذاری بنگاه های اقتصادی بزرگ نظیر شرکت فولاد مبارکه همواره از نوع تامین مالی عاقلانه و هوشمند است و از همین منظر شرکت های سرمایه پذیر دانش بنیان تحت حمایت اینگونه صنایع، علاوه بر تامین مالی با وارد شدن در زنجیره ارزشی صنایع بزرگ کشور وارد مراحل ترقی و پیشرفت می شوند.

مکانیزم های ارتباط بنگاه های پیشران و شرکت های دانش بنیان

معاون سیاست گذاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با اشاره به نحوه ارتباط بنگاه های پیشران نوآوری نظیر فولاد با شرکت های دانش بنیان اظهار کرد: دو مکانیزم برای ارتباط بین شرکت های بزرگ به عنوان پیشران نوآوری و شرکت های کوچک دانش بنیان وجود دارد که یکی شامل همکاری قراردادی شرکت های دانش بنیان و تیم های فناور در حوزه‌های توسعه محصول و بهبود فرآیند شرکت های بزرگ و دیگری مدل همکاری سهامی است که در این مدل شرکت های بزرگ با محتمل بودن آینده اقتصادی مطلوب در زنجیره ارزشی یا زنجیره ارزش های مکمل ارائه شده در شرکت های دانش بنیان، به صورت سرمایه گذاری سهامی در این شرکت‌ها ورود می کنند.

مهدی الیاسی بیان کرد: شرکت های پیشران نوآوری در مدل رابطه قراردادی، شبکه نوآوری ایجاد می‌کنند و در رابطه سهامی در واقع نقش تسهیل گر را ایفا می کنند.

وی افزود: مثلا اگر یک شرکت بزرگی مثل فولاد مبارکه بخواهد با بنگاه های دانش بنیان کار کند و خودش مستقیم سهامدار تعدادی از شرکت ها بشود؛ ممکن است نتواند آن زنجیره و سبد سرمایه گذاری را درست توسعه بدهد که در این حالت راه حل تشکیل هسته های میانی یا صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی (CVC) است.

الیاسی گفت: بنگاه های cvc در واقع شرکت های مدیریت سبد سرمایه گذاری بنگاه های بزرگ روی دانش بنیان ها است که کاملاً در دنیا نیز سابقه دارد.

معاون سیاست گذاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری عنوان کرد: شرکت شل یک بنگاه بزرگ جهانی در حوزه انرژی است که در همین راستا با تأسیس یک شرکت cvc به عنوان توسعه کسب و کار شرکت های شل در حوزه انرژی های جدید در این بخش سرمایه گذاری می کند.

مهدی الیاسی گفت: این بنگاه cvc در واقع حلقه ارتباطی بین بنگاه های بزرگ و حوزه نوآوری است که می تواند رابطه شبکه ای سبد سرمایه گذاری های بزرگ را شکل بدهد که مهمترین هدف این سبد سرمایه‌گذاری ایجاد حلقه های با ارزش افزوده بالا در صنعت است.

الیاسی بیان کرد: مثلا در صنایع فولاد، دارو و کسب و کارهای مکمل وابستگی های در یک سری ورودی هایی با ارزش افزوده بالا نظیر کاتالیست، الکترود، مواد اولیه و هوشمند سازی داریم که بنگاه های cvc  روند رفع این دست نیازهای جدید را مدیریت می کند.

 

اقتصاد دانش بنیان راه کسب درآمد صنایع بزرگ

وی با اشاره به تعریف اقتصاد دانش بنیان گفت: اقتصاد دانش بنیان یعنی اقتصادی که شرکت های بزرگ با سرمایه گذاری در حوزه فناوری و نوآوری از آن درآمد کسب می کنند.

معاون سیاست گذاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری اظهار کرد: اساساً برنامه حمایت از شرکت های دانش بنیان نوپا یک برنامه اقتصادی نیست بلکه برنامه ای آینده نگر با نیت به کارگیری جوانان نخبه و ایجاد یک شبکه از ظرفیت های فناورانه است.

مهدی الیاسی ادامه داد: وقتی صحبت از اقتصاد دانش بنیان می کنیم صحبت از فعالیت‌های نوآورانه در قالب شرکت های اصلی اقتصاد است که ریشه ی این شرکت های اصلی می تواند شرکت‌های دانش بنیان یا شرکت های مرسوم فعال در عرصه اقتصاد باشد.

وی افزود: در حال حاضر در کشور ۹ هزار شرکت دانش بنیان داریم که کمتر از ۱۰ درصد آن ها دارای پتانسیل واقعی شرکت های بزرگ اقتصادی هستند و بعضی هم به شرکت های بزرگ اقتصادی تبدیل شده اند در حالی که در حال حاضر در لیست شرکت های دانش بنیان حداقل ۱۰۰ شرکت بازیگر جدید اقتصادی هستند و در حوزه صنعتی خودشان پیشرو به حساب می آیند.

معاون سیاست گذاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری عنوان کرد: وقتی صحبت از اقتصاد دانش بنیان می کنیم؛ منظور اقتصاد شرکت های بزرگ است که در این میان شرکت های بزرگ مثل شرکت های صنایع معدنی، صنایع پتروشیمی، صنایع سیمان، صنایع خودروسازی و لوازم خانگی می توانند بازیگران بالقوه و مهم اقتصاد دانش بنیان باشند؛ همانطور که تعدادی از شرکت های دانش بنیان توسعه یافته در این سال ها هم تبدیل به بازیگران بزرگ این حوزه شدند.

مهدی الیاسی با اشاره به شاخص میزان سرمایه گذاری شرکت های بزرگ در تحقیق و توسعه و نوآوری بیان کرد: این شاخص نشانگر این است که آیا بنگاه های بزرگ مثل صنایع فولادی و … تا چه میزان بازیگر اقتصاد دانش بنیان هستند و در این بخش فعالیت می کنند.

وی در پایان گفت: با این روند خوبی که در کشور شروع شده انتظار داریم در سال های آتی، شرکت ها و صنایع بزرگ حوزه های تحقیق و توسعه محصول خود را در اختیار شرکت های دانش بنیان گذاشته و در یک بازی برد برد علاوه بر حمایت از این شرکت ها در حوزه نوآوری محصول و زنجیره تامین خود نیز به نتایج خوبی دست پیدا کنند.