جراحی لاغری

ترمیم زخم با نوارهای سیلیکونی

ترمیم زخم با نوار های سیلیکونی(Silicone Tape) چگونه انجام می شود . زخمهاي پوستی و کاهش زمان بهبود آنها یکی از دغدغه های مهم پزشکی و نیز از عوامل بسیار مهم در زیبایی محسوب می شوند. ترمیم زخم با نوارهای سیلیکونی یک روش آسان وراحت می باشد که شما با استفاده از این نوع چسب ها می توانید دیگر از روش های قدیمی استفاده نکنید .

تعریف زخم:

هـر گونـه گسستگی در انسجام لایه هاي پوست (اپیدرم، درم و زیرجلد) یا بافتهاي زیرپوستی زخم گفته میشود کـه می توانـد در اثـر عوامل فیزیکی (برش جراحی، ضربه، فشار، اصابت گلوله) و یا عوامل شیمیایی (سوختگی با اسید) ایجـاد شـود.

ترمیم زخم

 پروسـه ترمیم زخم با نوار چسب های سیلیکونی بسیار راحت انجام می گیرد ، مراحل ترمیم زخم شامل شامل فاز هموستاز، فاز التهاب، اپیتلیزاسیون، فاز تکثیر (فیبروپلازي) و در نهایـت (تمـایز بـافتی) بازسـازي بافت با شکل گیري کلاژن می باشد. زخم ها بر اساس زمان بهبودي به دو نوع حاد و مـزمن تقسـیم بندي می شـوند.

 زخـم حاد(Acute Wound): شروع ناگهانی دارد و معمولا در فرد سالم روند بهبود آن به صورت طبیعـی طـی می شـود و ظـرف چهار هفته بدون بر جا گذاشتن عارضه بهبود می یابد.

 زخم مزمن(wound Chronic ): شروع تدریجی دارنـد و رونـد درمانی آنها در اثر عواملی مانند دیابت، عدم خون رسانی مناسب، فشار موضـعی، دیابـت و غیـره متوقـف شـده اسـت و مرحله التهابی ترمیم زخم طولانی (بیش از چهـار هفتـه) است.

روند بهبود زخم

مراحل ترمیم زخم با نوار سیلیکونی

بلافاصله پس از ایجاد زخم، یک سری از واکنش های سلولی و شیمیایی در بدن و به ویژه در اطراف زخم شروع می شود و تاماه ها و شاید سال ها پس از بسته شدن و بهبود و محو شدن زخم ادامه می یابد.

در زخم حاد روند بهبود زخم به طور طبیعی طی می شود ولی در زخم مزمن یا غیرقابل التیام به علت دخالت عوامل خارجی، ترمیم جای زخم در یکی از مراحل بهبود متوقف می شود.

بلافاصله پس از بروز زخم در بدن چند واکنش به طور همزمان شروع  می شود که عبارتند ازجلوگیری از خونریزی، پیشگیری ازهجوم باکتری و میکروارگانیسم ها و برداشت بافت مرده و اجسام خارجی از موضع زخم و تولید بافت جدید در زخم.

مراحل بهبود زخم

مرحله التهابی: بلافاصله پس از بروز زخم یا اسکار بر روی بدن با انقباض رگ های آسیب دیده باعث هموستاز (Hemostasis) یا بند آمدن خون می شود. در ادامه پلاکت خون در محل جمع شده و لخته تشکیل می شود.

مرحله بافت سازی: این مرحله از ۲ روز تا ۳ هفته بعد از بروز زخم ممکن است شروع شود. طی این مرحله درموضع زخم بافت جدید ایجاد می شود و عروق خونی شکل می گیرد. در ادامه لبه های زخم جمع شده و منقبض می شود و سپس سلول های اپیتیال (سلول هایی چند ضلعی که سلول های خارجی ازجمله پوست را می پوشانند) برای بستن زخم به آن محل مهاجرت می کنند.

مرحله بازسازی: این مرحله از۳ هفته تا ۲ سال پس از ایجاد زخم به طول می انجامد و طی آن برای افزایش مقاومت بافت تشکیل شده کلاژن بیشتری ساخته می شود و عروق داخل بافت کاهش می یابد تا به میزان طبیعی برسد.

کمک به بازسازی زخم

فردی که دچار جراحت می شود علاوه بردرد و مشکلات فیزیکی زخم با معضل دیگری روبرو خواهد بود و آن به جای ماندن این اثر بر روی تن خود است که بسته به موضع آن در ظاهر و زیبایی وی تاثیرگذار خواهد بود و ممکن است حتی او تا آخر عمر حسی ناگوار داشته باشد و اعتماد به نفس اولیه خود را هرگز پیدا نکند. امروزه این مشکل با پیشرفت هایی که در علوم زیستی روز به روز رخ می دهد حل شده است. یکی از این راه ها استفاده از نوارهای سیلیکونی می باشد.

نوارهای سیلیکونی و بهبود زخم

ترمیم زخم با نوار های سیلیکونی

چسب زخم سیلیکونی

سیلیکون: سیلیکون دومین عنصر در دسترس است که در پوسته زمین یافت می‌شود و یک ماده معدنی حیاتی مورد نیاز برای بدن است که در انعطاف پذیری و تقویت مفاصل، درخشندگی پوست و تقویت استخوان ها نقش مهمی دارد. سیلیکون علاوه بر  تقویت بافت‌های همبند و استخوان‌ها ، در مراقبت از ناخن‌ها، مو و پوست کاربرد دارد.

نوار هاي سيليکوني : این نوارها از نوعی غشاء نيمه تراوا ساخته شده اند. غشاء نیمه تراوا یا غشاء با نفوذپذیری انتخابی (Semipermeable membrane) نوعی غشاء است که به مولکول ها و یون های مشخصی اجازه عبور می دهد. غشای نیمه تراوای نوارهای سیلیکونی  از پليمري به نام پلي دي متیل سيلوکسان(PDMS) تشکيل شده اند. کشسانی یا الاستيسيته (Elasticity) این پلیمر مشابه پوست است. خواص درماني  سيلیکون در سال ۱۹۸۲  کشف شد و از آن زمان تاکنون  نوارها و ژل هاي سيليکوني  کاربرد دارند.

نحوه عملکرد: نوار هاي سيليکوني باعث بازگشت ۵۰% از بخار آب و گازکربنیک تبخیر شده از پوست گردیده و موجب ایجاد هایپوکسی در ناحیه می گردد. لذا از طريق ايجاد محيطي مرطوب و بسته که فعاليت مويرگي را کم مي کند عمل نموده و توليد کلاژن نامنظم توسط فيبروبلاست ها را کاهش داده و مانع افزایش حجم یا هايپرتروفي  (Hypertrophy) ناحیه اسکار مي شود. هنگام درمان اسکارها با نوارهاي سيلکيوني ، اين نوارها لايه فوقاني از کار افتاده پوست، اسکارهاي هيپرتروفيک و کلوئيد را ترميم می کنند و باعث کاهش فعاليت اضافي ماتريکس سازي بافتي در ناحيه اسکار مي گردد.

مراحل بهبود جای زخم با نوار سیلیکونی

نکات بسیار مهم درباره استفاده از نوارهای سیلیکونی:


این محصول را نباید روی زخم های باز و سوختگی های درجه ۳ و بخیه استفاده کرد.

مصرف همزمان اين نوارها همراه با ساير داروها بلامانع است فقط باید زير نوار سيليکوني در هنگام استفاده بايد پاکيزه و عاري از هر نوع کرم و يا ساير داروها باشد.

اگر نوارهاي سيليکوني باعث راش (جوش دانه) گردند بهتر است مصرف را چند روز متوقف کرده تا راش ها برطرف گردند و سپس با تعداد ساعات کمتر در روز، درمان مجدداً آغاز گردد.

برای شما همراهان مجله آموزشی سایت Hamoon Medical سلامتی آرزومندیم

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *