شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) چیست؟

شاخص قیمت مصرف کننده (consumer price index) یا CPI مقیاسی است که به بررسی میانگین وزنی قیمت‌های مجموعه کالا‌ها و خدمات مصرف کننده مانند حمل و نقل، غذا و مراقبت‌های پزشکی می‌پردازد. این شاخص با در نظر گرفتن تغییرات قیمت برای هر گزینه در این مجموعه و میانگین گرفتن از آنها حاصل می‌شود.

vahab_svrm

نویسنده : وهاب مسعودی

سردبیر تحریریه‌ی آسان بیت کوین

CPI,شاخص قیمت مصرف کننده,اقتصاد,مقاله آموزشی

title

تغییرات در CPI برای ارزیابی تغییرات قیمت در ارتباط با هزینه زندگی مورد استفاده قرار می‌گیرد. شاخص قیمت مصرف کننده برای شناسایی دوره‌های تورم و تقلیل قیمت بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. تورم امروزه مشکلی جدی در ساختار اقتصاد‌هاست که راه‌حل آن در دستان بیت کوین و ارز دیجیتال است.

CPI  میانگین تغییر قیمت کالا و خدمات را برای مصرف کننده اندازه‌گیری می‌کند که این تغییرات قیمت معمولا با نام تورم شناخته شده است. اساسا این شاخص تلاش می‌کند که سطح قیمت تجمیعی را در یک اقتصاد به صورت کمی درآورد و در نتیجه، قدرت خرید واحد ارز آن کشور را اندازه بگیرد.

شاخص قیمت مصرف کننده تغییرات قیمت را برای کالا‌های خرد و دیگر گزینه‌هایی که مصرف کننده برای آنها پول می‌دهد، اندازه می‌گیرد؛ اما این شاخص چیز‌هایی مانند پس انداز و سرمایه گذاری را به حساب نمی‌آورد و اغلب آنچه را که توسط توریست‌های خارجی خرج می‌شود را نیز نادیده می‌گیرد.

CPI یک شاخص اقتصادی است و عمدتا برای اندازه‌گیری تورم و کارایی سیاست اقتصادی حکومت مورد استفاده قرار می‌گیرد. این شاخص تغییرات قیمت در اقتصاد را برای همگان آشکار می‌کند و به عنوان راهنمایی برای تصمیم‌گیری در امور اقتصادی عمل می‌کند. شاخص قیمت مصرف کننده و مولفه‌های تشکیل دهنده آن را می‌توان به عنوان یک بازدارنده برای شاخص‌های اقتصادی دیگر مورد استفاده قرار داد. معمولا زمانی که سطح قیمت تجمیعی افزایش پیدا کند، قدرت خرید ارز آن کشور کاهش پیدا می‌کند و عکس این قضیه نیز صادق است.

از این شاخص می‌توان برای تعیین سطح شایستگی افراد برای برخورداری از مساعدت‌های حکومتی استفاده کرد و تنظیمات دستمزد را نیز با استفاده از این شاخص می‌توان برای کارگران داخلی اعمال کرد.

چه کسانی و چه چیز‌هایی در CPI پوشش داده می‌شوند؟



 

آمار CPI افراد شاغل، افرادی که برای خود کار می‌کنند، فقرا، افراد بیکار و بازنشستگان را در یک کشور پوشش می‌دهد. افرادی که در این گزارش ذکر نمی‌شوند، معمولا جمعیت‌های روستایی، خانواده‌های کشاورز، خانواده‌های نیرو‌های مسلح و افرادی که در زندان‌ها و تیمارستان‌ها خدمت می‌کنند را شامل می‌شود.

شاخص قیمت مصرف کننده هزینه مجموعه کالا‌ها و خدمات را در یک کشور و به صورت ماهیانه ارائه می‌دهد. «CPI» فروش و مالیات مستقیم را نیز در بر می‌گیرد، اما چیز‌هایی را که مرتبط نیستند مانند درآمد و مالیات‌های امنیت اجتماعی نادیده می‌گیرد. این شاخص چیز‌هایی مانند سرمایه گذاری، بیمه عمر، املاک و مستغلات و دیگر چیز‌هایی که مستقیما به مصرف روزمره مصرف کننده مرتبط نیستند را نیز نادیده می‌گیرد.

محاسبه شاخص قیمت مصرف کننده

برای محاسبه CPI باید هزینه سبد بازار در یک سال را بر هزینه سبد بازار در سال مبنا تقسیم کرد و سپس نتیجه را در ۱۰۰ ضرب کرد. سال مبنا را اداره کار تعیین می‌کند. مثلا در ایالات متحده، داده‌های CPI برای سال‌های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ بر اساس بررسی‌های انجام شده در سال‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ بود.

انواع CPI

هر بار دو نوع شاخص قیمت مصرف کننده گزارش داده می‌شود:

نوع اول CPI-W نامیده می‌شود و شاخص قیمت مصرف کننده را برای دستمزد‌بگیران شهری و کارکنان دفتری اندازه می‌گیرد.

نوع دوم CPI-U نامیده می‌شود و شاخص قیمت مصرف کننده برای مصرف کنندگان شهری است. این نوع CPI بر اساس مخارج تقریبا همه جمعیت‌های مناطق شهری است.

تفاوت اصلی بین دو شاخص بالا در سنگینی مخارج تعیین شده برای طبقه‌های اقلام مختلف و نواحی جغرافیایی است.

داده‌های منطقه‌ای CPI

اداره کار CPI را بر اساس منطقه تفکیک می‌کند. در ایالات متحده، این گزارش شامل چهار ناحیه اصلی شمال شرقی، غرب میانه، جنوب و غرب می‌شود. سه ناحیه اصلی شهری نیز هر ماه تفکیک می‌شوند و این سه ناحیه شیکاگو   گری   کنوشا (Chicago-Gary-Kenosha)، لس آنجلس   ریور ساید   اورنج کانتی (Los Angeles-Riverside-Orange County) و نیویورک   نیوجرسی شمالی   لانگ آیلند (New York-Northern NJ-Long Island) است.

علاوه بر اطلاعاتی که ماهیانه فراهم می‌شود، اداره کار گزارش‌هایی را برای ۱۱ ناحیه شهری ایالات متحده به صورت یک ماه در میان منتشر می‌کند و برای ۱۳ ناحیه شهری دیگر نیز هر شش ماه یکبار این گزارش را انتشار می‌دهد. این گزارش‌ها نواحی دارای جمعیت زیاد را پوشش می‌دهند و ارائه‌دهنده یک زیرمجموعه منطقه‌ای خاص هستند.

لینک کوتاه: b2n.ir/s55950 

 

 

 

نسیم طالب می‌گوید اقتصاد آمریکا نیازمند یک معجزه است
طلا در انتظار اعلام نرخ تورم آمریکا؛ مسیر احتمالی فلز زرد چگونه خواهد بود؟
دبیر ستاد ملی رمزارزش‌ها: ۲۰ نهاد در کشور با ارزهای دیجیتال درگیر هستند
شرکت تحقیقاتی کایکو می‌گوید عملکرد بیت‌کوین در سال ۲۰۲۳ بهتر از تمام دارایی‌های سنتی خواهد بود

نظرات

در نوبیتکس می‌توانی از کاهش قیمت ارزهای دیجیتال هم درآمد داشته باشی.

ثبت‌نام و شروع سرمایه‌گذاری

با‌توجه به این‌که اکثر اخباری که در طول روز به گوش ما میرسن خبرای خوبی نیستن، تحریریه آسان بیت کوین تصمیم گرفته که با انتشار روزانه یک خبرِ «واقعا خوب» حال شمارو هم کمی خوب بکنه. درضمن این خبر هیچ ربطی به حوزه ارز دیجیتال نداره...

خبر خوب برای متقاضیان وام / سقف وام افزایش یافت

title

حداکثر مجموع اصل تسهیلات خرد قابل پرداخت به هر مشتری در هر مؤسسه اعتباری به ۳۰۰ میلیون تومان افزایش یافت. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، این بانک در بخشنامه‌ای به شبکه بانکی دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات خرد را ابلاغ کرد در این بخشنامه آمده است، از تاریخ ابلاغ این دستورالعمل، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری موظف هستند، تسهیلات خرد اعطایی را بر اساس شرایط، امتیاز اعتباری، رتبه اعتباری داخلی و سقف اعتبار مشتری در قالب قراردادهای فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک، مرابحه، جعاله و قرض‌الحسنه به مشتری پرداخت نماید.

مطالب مرتبط

طلا,نرخ تورم,تورم,آمریکا,CPI,اونس طلا

طلا در انتظار اعلام نرخ تورم آمریکا؛ مسیر احتمالی فلز زرد چگونه خواهد بود؟

قیمت هر اونس طلا روز گذشته در حوالی ۲۰۴۰ دلار اصلاح شد و از آن زمان در محدوده مشخصی در حال رنج زدن است. به نظر می‌رسد معامله‌گران و سرمایه‌گذاران پیش از هر کاری منتظرند تا فردا داده‌های تورم مربوط به ماه دسامبر ۲۰۲۳ آمریکا در قالب شاخص قیمت مصرف‌کننده (CPI) منتشر شود.

خبر - ۳ ماه پیش
محسن رضایی صدرآبادی,رمزارز,وزارت اقتصاد,وزارت نیرو

دبیر ستاد ملی رمزارزش‌ها: ۲۰ نهاد در کشور با ارزهای دیجیتال درگیر هستند

محسن رضایی صدرآبادی، دبیر ستاد ملی رمزارزش‌ها، اخیراً در اظهارنظری رمزارزها را پدیده‌ای چندوجهی توصیف کرده و گفته است در حال حاضر بیش از ۲۰ نهاد در کشور از جمله بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، وزارت صمت، وزارت نیرو و وزارت نفت را با خود درگیر می‌کند. صدرآبادی معتقد است هم‌اکنون به یک نهاد متناسب نیاز داریم تا از اقدامات جزیره‌ای در این بخش جلوگیری شود.

خبر - ۳ ماه پیش
کایکو,بیت‌کوین,اقتصاد کلان,ارزهای دیجیتال,انویدیا

شرکت تحقیقاتی کایکو می‌گوید عملکرد بیت‌کوین در سال ۲۰۲۳ بهتر از تمام دارایی‌های سنتی خواهد بود

شرکت تحقیقاتی کایکو پیش‌بینی می‌کند که بیت کوین امسال را با عملکرد بهتر از تمام دارایی‌های سنتی اصلی به پایان برساند. با وجود شرایط سخت اقتصاد کلان و باد مخالف در صنعت ارزهای دیجیتال، این ارز دیجیتال در سال ۲۰۲۳ بیش از ۱۶۰ درصد افزایش یافته است.

خبر - ۳ ماه پیش
کمیسیون اقتصادی مجلس

پیش‌نویس طرح ساماندهی رمزارزش‌ها برای برخی دستگاه‌ها ارسال شد

کمیسیون اقتصادی مجلس به‌تازگی پیش‌نویس طرح ساماندهی رمزارزش‌ها را برای نهادهایی مثل قوه قضاییه، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، بانک مرکزی، وزارت ارتباطات، وزارت اطلاعات، سپاه پاسداران، مرکز ملی فضای مجازی و نصر کشور ارسال کرده است. گفته می‌شود از این نهادها خواسته شده است تا نظرات خود را در رابطه با این طرح تا ۲۱ آذر، یعنی سه روز دیگر، به کمیسیون اقتصادی ارسال کنند.

خبر - ۴ ماه پیش
کمیسیون اقتصادی مجلس,محمدرضا پورابراهیمی,مصاحبه‌,طرح ساماندهی رمزارزش‌ها

کلیات طرح «ساماندهی رمزارزش‌ها» در کمیسیون اقتصادی مجلس تصویب شد

محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، اخیراً در مصاحبه‌ای ضمن صحبت درباره جزئیات جلسه عصر روز دوشنبه (۱۳ آذر) این کمیسیون، به قرائت گزارش مربوط به ساماندهی رمزارزها پیرو ماده ۴۵ آیین‌نامه داخلی مجلس اشاره کرد و گفت: «به موجب ارائه این گزارش در مجلس، ما باید متن مصوبی را آماده می‌کردیم. این متن مصوب بعد از مدت‌ها آماده شد. لذا امروز کلیات طرح ساماندهی رمزارزش‌ها در کمیسیون مورد بررسی قرار گرفت و به تصویب رسید. قرار است جزئیات این طرح در هفته‌های آینده در مجلس مورد بررسی قرار گیرد.»

خبر - ۴ ماه پیش
مالیات,مالیات بر عایدی سرمایه,محمدرضا پورابراهیمی,کمیسیون اقتصادی مجلس

طرح مالیات بر عایدی سرمایه مجدداً در مجلس بررسی می‌شود

محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، گفته گزارش این کمیسیون جهت رفع ایرادات شورای نگهبان از طرح مالیات بر عایدی سرمایه آماده است و پس از بررسی برنامه هفتم توسعه، در صحن علنی مجلس مطرح خواهد شد. او گفته است: «بررسی گزارش کمیسیون اقتصادی در زمینه رفع ایرادات شورای نگهبان درباره طرح مالیات بر عایدی سرمایه در نوبت نخست قرار دارد و امیدواریم در صورت تأیید نهایی شورای نگهبان، قانون مالیات بر عایدی سرمایه در آذرماه ابلاغ شود.»

خبر - ۵ ماه پیش
تورم,CPI,شاخص قیمت مصرف‌کننده,ایالات متحده آمریکا,SEC

تورم نقطه‌به‌نقطه در آمریکا برای ماه اکتبر ۳.۲درصد اعلام شد؛ کمتر از پیش‌بینی‌ها

لحظاتی قبل آمارهای مربوط به شاخص قیمت مصرف‌کننده (CPI) در ایالات متحده آمریکا منتشر شد که نشان می‌دهد تورم نقطه‌به‌نقطه در این کشور در ماه اکتبر به ۳.۲درصد کاهش یافته است. CPI این دوره از ۳.۷درصد مربوط به ۱۲ ماه منتهی به سپتامبر امسال و همین طور پیش‌بینی کارشناسان کمتر است.

خبر - ۵ ماه پیش
رمزارز,بانک مرکزی,محمدرضا پورابراهیمی,کمیسیون اقتصادی مجلس

انتقاد پورابراهیمی از بانک مرکزی: نباید رمزارزها را از اساس نفی کرد

محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، با بیان اینکه باید از ظرفیت رمزارزها برای نظام اقتصادی استفاده و ایرادات آن را برطرف کرد و در حوزه تصمیم‌گیری در نظرگرفت، از نگاه بانک مرکزی به حوزه رمزارزها انتقاد کرد.

خبر - ۵ ماه پیش
صندوق بین‌المللی پول,IMF,هیئت ثبات مالی,FSB,گروه ۲۰,اقتصاد کلان

گزارش جدید صندوق بین‌المللی پول درباره مقابله با خطرات ارزهای دیجیتال منتشر شد

صندوق بین المللی پول (IMF) و هیئت ثبات مالی (FSB) به درخواست هند، رهبر کنونی گروه ۲۰، گزارشی را دربارۀ استانداردهای یکپارچه برای محدودکردن خطرات ارزهای دیجیتال منتشر کرده‌اند. این گزارش در هسته خود خاطرنشان می‌کند که ارزهای دیجیتال می‌تواند به ثبات مالی یک کشور آسیب برسانند و خطراتی را برای حوزه اقتصاد کلان به همراه داشته باشند.

خبر - ۷ ماه پیش