درمان های دندانپزشکی

بررسی علت لق شدن ایمپلنت دندان و شل شدن پیچ ایمپلنت + راههای جلوگیری از آن

در حال حاضر اغلب مردم برای جایگزین کردن دندان از دست رفته خود از روش کاشت ایمپلنت دندان استفاده میکنند. البته در گذشته از راه‌های دیگری چون بریج دندانی و دندان مصنوعی استفاده میشد. اما با توجه به مزایایی که ایمپلنت دندانی دارد محبوبیت خاصی بین اغلب مردم پیدا کرده است و روش رایج پر کردن جای خالی دندان است. از کاشت ایمپلنت دندانی امروزه به عنوان یک دست آورد بسیار پر کاربرد انسان در عرصه علم دندان پزشکی یاد میشود.برای تشخیص علت لق شدن ایمپلنت باید عکسبرداری یا اسکن داخل دهانی با استفاده از پرینترهای سه بعدی در دندانپزشکی دیجیتال، انجام شود تا علت دقیق آن مشخص شود. البته همانطور که گفتیم لق شدن ایمپلنت بسیار نادر است و به ندرت اتفاق میافتد. در این مقاله به علت و راههای جلوگیری شل شدن ایمپلنت می پردازیم با ما همراه باشید.


فهرست مطالب


علت لق شدن ایمپلنت دندان چیست؟

به جرات میتوان گفت ایمپلنت دندان روشی است که در آن عوارض بسیار کم یا اصلا عوارضی برای کسی رخ نخواهد داد برای مثال ممکن است بعد از کاشت ایمپلنت آن ناحیه دچار کمی تورم و قرمزی شود که کاملا طبیعی است.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درمان های لکه‌های سفید دندان را بخوانید. برخی از افراد ممکن است شل شدن ایمپلنت را دقیقا پس از جراحی و جایگذاری در ناحیه مورد نظر تجربه کنند که البته این مشکل عللی ندارد جز آسیبی که موقع جراحی وارد شده است، حرارت بیش از اندازه‌ای که به استخوان در استئوتومی وارد شده است، عوارضی که در راستای التیام زخم‌ها نمایان میشود، نداشتن ثبات کافی اولیه برای ایمپلنت و در نهایت فشاری که بیش از حد تحمل به ایمپلنت وارد شده باشد.

  • جراحت حین جراحی
  • حرارت وارده هنگام استئوتومی
  • عوارض التهابی ناشی از جراحی
  • نداشتن ثبات کافی اولیه برای ایمپلنت
  • فشار بیش از حد تحمل

علت‌هایی که نام بردیم اغلب برای زمانی است که تازه کاشت ایمپلنت به اتمام رسیده باشد. اما برخی از افراد لق شدن ایمپلنت را پس از گذشت چندین سال تجربه میکنند که این مشکل اغلب به دلیل ایجاد عفونت در اطراف ناحیه ایمپلنت است که از این مشکل با نام موکوزیت اطراف ایمپلنت شناخته میشود.

البته امکان دیگری نیز وجود دارد که بار بیومکانیکی بیشتر از حد خود باشد که تحت تاثیر اعمال میزبان بوده است. حتی ممکن است در هنگام طراحی روکش آن را بلند یا نا مناسب اندازه گیری کنند و باعث شود ایمپلنت تحت فشار بیش از حد نیروهای غیر محوری هنگام جویدن قرار گیرد و منجر به لق شدن و شکست ایمپلنت شود.

معرفی انواع مختلف لق شدن ایمپلنت دندان

لق شدن ایمپلنت دندان باعث می‌شود که کارایی که از ایمپلنت انتظار داریم رخ ندهد و شاهد بروز مشکلاتی جدی باشیم. اما اگر انواع مختلف لق شدن ایمپلنت را بشناسید، بسیار راحت‌تر قادر به مراقبت از ایمپلنت دندان و جلوگیری از بروز این مشکل خواهید بود.همان گونه که کاشت ایمپلنت دندان می‌تواند زیبایی و درخشش را به لبخند و چهره شما برگرداند، می‌تواند باعث بروز دردسرها و مشکلاتی نیز بشود.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله برداشتن لمینت دندان را بخوانید.

معرفی انواع مختلف لق شدن ایمپلنت دندان

یکی از نکات بسیار مهم در مراقبت از ایمپلنت دندان؛ رعایت بهداشت دهان به خصوص دندان است. ممکن است بعد از کاشت ایمپلنت دندان یا حتی بعد از مدت‌ها شاهد لق شدن آن شوید که این موضوع می‌تواند باعث عفونت‌های شدید لثه و دندان و حتی تحلیل استخوان فک شما بشود. در نتیجه توصیه می‌شود بالافاصله پس از احساس لق شدن اپملنت به پزشک مربوطه مراجعه کنید تا به معاینه دندان بپردازد و در صورت لزوم اقدامات لازم را انجام دهد.

1- کنده شدن دندان ایمپلنت

در بسیاری از موارد طبق تصمیم و تشخیص دندان پزشک مربوطه، از چسب برای چسباندن روکش ایمپلنت استفاده می‌شود. برای این‌کار ابتدا از چسب موقت استفاده می‌شود. همان طور که از نام این چسب پیداست؛ این چسب مدت زمان کوتاهی می‌تواند دندان ایمپلنت یا روکش را نگه دارد.این موضوع توسط دندان پزشک مربوطه از قبل پیش بینی شده است برای همین هم این موضوع را به بیمار گوشزد می‌کند. از این چسب استفاده می‌شود تا به صورت امتحانی دندان ایمپلنت روی آن قرار گیرد و اگر بیمار از آن رضایت داشت، با استفاده از چسب دائمی، آن را به طور دائم بچسبانند.

2- علت شل شدن پیچ ایمپلنت

شل شدن پیچ ایمپلنت یکی دیگر از دلایلی است که موجب لق شدن ایمپلنت دندان می‌شود. اگر ایمپلنت درست سرجایش قرار نگیرد و اصطلاحا چفت نشود ممکن است پیچ آن شل شود.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله لق شدن دندان دائمی را بخوانید. یکی دیگر از علت‌ها سر شش ضلعی است؛ ایمپلنت‌هایی که سر شش ضلعی دارند نسبت به سایر ایمپلنت‌ها مقاومت کمتری دارند. یکی دیگر از موارد مهم که در لق شدن و شل شدن ایمپلنت دندان موثر است نا مناسب بودن گشتاور پیچ است که دندان پزشک باید به آن دقت کند.

3- لق شدن روکش ایمپلنت

اگر دندان پزشک مربوطه توانایی لازم برای انجام عمل ایمپلنت را نداشته باشد؛ ممکن است که خود ایمپلنت یا روکش آن دچار لق شدگی شود.علاوه بر این موضوع عوامل دیگری نیز بر لق شدن روکش تاثیر دارد که از جمله آن ها می‌توان به کیفیت و کمیت ناکافی بافت لثه، وجود بیماری‌های پوکی یا نرمی استخون، ابتلا به بیماری‌های متابولیکی مانند دیابت، بیماری‌های کلیوی و کبدی، اعمال پرتو درمانی، عدم رعایت رژیم غذایی درست و مناسب و عفونت باکتریایی اشاره کرد.

4- لق شدن فیکسچر و یا پیچ ایمپلنت

در موارد نادری ممکن است که فرایند‌های طبیعی استخوان سازی در بدن به درستی صورت نگیرد و موجب لق شدن ایمپلنت دندان شود. برای درمان این مشکل لازم است تا از روش پیوند استخوان استفاده شود. اگر ایملنت دندان حرکت کنند، ممکن است باعث تحلیل استخوان در اطراف ایمپلنت شود که نشانه‌ی شکست درمان ایمپلنت است.

 لق شدن ایمپلنت دندان

5- لق شدن پایه ایمپلنت و تاج آن

یکی از دلایلی که باعث احساس لق شدن ایمپلنت دندان می‌شود، لقی تاج دندان است. لقی در ناحیه پروتز دندان و دندان مصنوعی که پایه ایمپلنت روی آن قرار گرفته است، مشکل اساسی به شمار نمی‌رود و در صورت بروز این مشکل می‌توانید با پزشک خود صحبت کرده و اقدام به حل این مشکل نمایید.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ارتودنسی دو دندان جلو را بخوانید. اگر این مشکل رفع نشد، بهتر است تا تاج ایمپلنت یا همان دندان مصنوعی خود را عوض کنید. اگر این موضوع حل نشود در جویدن غذا دچار مشکل خواهید شد.

علائم لق شدن ایمپلنت دندان چیست؟

علائم زیادی وجود دارد که با مشاهده آن و یا حس کردن این علائم میتوانید مطمئن شوید ایمپلنت دندانی شما لق شده است در ادامه برخی از این علائم را نام میبریم:

  • ایمپلنت دندان شروع به حرکت کردن و تکان خوردن میکند.
  • هنگامی که ضربه‌ای وارد میشود درد زیادی حس کنید.
  • استخوان اطراف ایمپلنت دندان شما تحلیل برود.
  • ترشح در دهان به صورت غیر قابل کنترل در حالی که عفونت نیز همراه آن باشد.
  • هنگام جویدن احساس درد داشته باشید.
  • ضایعات استخوانی را مشاهده کنید.
  • وجود خونریزی در اطراف ناحیه ایمپلنت دندان مشاهده کنید.
  • تغییر رنگ را در اطراف ناحیه ایمپلنت مشاهده کنید.
  • لثه شما دچار بیماری لثه (پریودنتال) التهابی به همراه پری ایمپلنت شود.

درمان‌های احتمالی برای لق شدن ایمپلنت کدامند؟

برای درمان لق شدن ایمپلنت نظر پزشک تعیین کننده است که با توجه به ایمپلنت و بررسی وضعیت آن نظر تشخیص خود را اعلام و آغاز به درمان آن میکند. البته که با رعایت بهداشت دهان و دندان میتوانید از بروز این عارضه احتمالی بسیار جلوگیری کنید. در ادامه مقاله دو نوع از درمان‌های احتمالی برای لق شدن ایمپلنت دندان را شرح میدهیم:

پاک‌سازی بخشی که ایمپلنت در آن انجام شده است.

در صورتی که حس کردید ایمپلنت شما لق شده است اصلا نباید منتظر بمانید و باید بلافاصله به متخصص ایمپلنت مراجعه کنید. در مراجعه به متخصص ایمپلنت در مرحله اول اطراف ایمپلنت و تاج دندان پاکسازی میشود و سپس پیچ یا اجزای دیگر را محکم میکنند. اگر این کار پاسخ گو نبود ایمپلنت را خارج کرده و آن را تعویض میکنند. در پروسه درمان لق شدن دندان آرامش روحی دادن به بیمار و توضیح روش درمان میتواند تاثیر خوبی در انجام کار شما داشته باشد.

پاک‌سازی بخشی که ایمپلنت در آن انجام شده است.

ایمپلنت را از استخوان فک خارج میکنند.

پس از آنکه پزشک بررسی‌های لازم را انجام داد اگر تشخیص خارج کردن ایمپلنت باشد در عملیاتی شبیه کاشت، ایمپلنت را از استخوان فک شما خارج میکند. ممکن است ایمپلنت در شرایط عدم سازگاری با استخوان فک شما قرار گرفته باشد یا در آن ناحیه عفونتی پیش آمده باشد که در هر دو صورت باید ایمپلنت خارج شود.

عواقب درمان نکردن لق شدن ایمپلنت چیست؟

اگر احساس می کنید ایمپلنت شما لق شده، با پزشک خود تماس گرفته و تاریخی را جهت معاینه ی آن مشخص کنید. در غیر این صورت مشکلات جدی در انتظار شما خواهد بود. درصورتیکه لق شدن ایمپلنت درمان نشود؛ عفونت در دهان و فک شما گسترش می یابد، و حتی ممکن است تا گردن و مغز پیشروی می کند. در نهایت، عفونت در تمام بدن پخش می شود که بسیار خطرناک خواهد بود.
اگر سیستم ایمنی بدن شما ضعیف باشد و به لق شدن ایمپلنت و عفونت آن اهیمت ندهید، احتمالا یک یا چند دندان را از دست خواهید داد. در نتیجه می توان گفت که عدم درمان عواقب مهلکی در پیش خواهد داشت. عدم درمان این عارضه، می تواند مسمومیت خون را به دنبال داشته باشد که در نهایت منجر به بیماری آنژین لودوینگ «که باعث خفگی و مننژیت می شود» خواهد شد.

چگونه میتوان از لق شدن ایمپلنت جلوگیری کرد؟

در صورتی که تاج دندان افتاد قطعه ایمپلنت را نزد خود نگه دارید و بلافاصله به متخصص ایمپلنت مراجعه کنید تا بررسی‌های لازم و درمان آن انجام شود. اگر به موقع به لق شدن ایمپلنت دندان رسیدگی نشود این امکان وجود دارد که عفونتی که ایجاد میکند به ناحیه سر و گردن نفوذ کند و یا در کل بدن فراگیر شود. البته لازم به ذکر است که استفاده از ایمپلنت دیجیتال می تواند کیفیت کار را تا حد ممکن افزایش دهد.

  1. اگر ایمپلنت شما آسیب دیده است به هیچ عنوان با آن مواد غذایی را نجوید.
  2. باید پس از ایمپلنت و برای رعایت بهداشت دهان و دندان خود حداقل روزی دو مرتبه دهان خود را با دهانشویه‌های غیر الکلی شست و شو دهید.
  3. رژیم غذایی که پزشک متخصص ایمپلنت برای شما پس از کاشت ایمپلنت توصیه میکند را به خوبی رعایت کنید زیرا اهمیت بسیار زیادی در موفقیت کاشت ایمپلنت شما دارد.
  4. از نخ دندان پس از میل کردن هرگونه مواد غذایی استفاده کنید.
  5. روزانه دو مرتبه مسواک زدن دندان را فراموش نکنید زیرا بیشترین عامل رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان است.

بررسی راه‌های جلوگیری از لق شدن ایمپلنت پس از چند سال

افرادی که مشکل حساسیت دارویی دارند یا به علت یک بیماری خاص مجبور به مصرف دارو هستند؛ قبل از هر گونه اقدام برای انجام کاشت ایمپلنت دندان باید با یک دندان پزشک در این باره صحبت کنند. در این مرحله دندان پزشک مربوطه، موظف است تا به بررسی آزمایش‌های شما بپردازد و طبق آن بهترین تصمیم را بگیرد، چرا که مصرف برخی از داروها موجب لق شدن ایمپلنت دندان می‌شود.

جلوگیری از لق شدن ایمپلنت پس از چند سال

در گروهی از بیماری‌ها مانند بیمار‌ی‌های مربوط به نقص سیستم ایمنی بدن؛ از بعضی داروها مانند بیسفوسفونات استفاده می‌شود که می‌تواند موجب جلوگیری از رشد استخوان فک گردد، در نتیجه این امر فرایند ایمپلنت دندان و جوش خوردن آن با استخوان فک به درستی انجام نشده و لق می‌شود.

یکی دیگر از عواملی که باعث بروز مشکل لق شدن ایمپلنت دندان می‌شود؛ اعمال ضربه است. بهتر است در هفته‌های اول بعد از ایمپلنت دندان، به هیچ عنوان به آن فشار نیاورید و از غذاهای سرد و نرم در رژیم غذایی خود استفاده کنید. در ثانی حفظ بهداشت دهان به خصوص دندان و لثه، در این مدت بسیار حائز اهمیت است؛ در غیر این صورت شما شاهد لق شدن ایمپلنت خواهید بود.

سخن پایانی

شما دراین مقاله با علت لق شدن ایمپلنت دندان و شل شدن پیچ ایمپلنت آشنا شدید.همچنین از راههای جلوگیری از آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

چرا نباید به ایمپلنت لق شده ضربه وارد شود؟

مطمئنا می دانید که دندان طبیعی شما هم می تواند در جای خود تکان بخورد. چون روی اهرمی بهنام رباط پریودنتال قرار گرفته که کمی انعطاف پذیر است. لغزشِ حتی یک صدم اینچ دندان هم می تواند از علائم بیماری لثه باشد. اما ایمپلنت ها نباید تکان بخورند. بر خلاف دندان طبیعی که روی رباط پریودنتال قرار گرفته، ایمپلنت ها در استخوان فک کاشته می شوند که همین جوش خوردن با استخوان، امکان لغزش را از بین می برد. اگر لغزشی در ایمپلنت مشاهده شود، نشانه آسیب دیدگی استخوانِ اطراف ایمپلنت است.

احساس می کنید ایمپلنت از جایش در آمده؛ چه باید کرد؟

اکثر اوقات، پایه ایمپلنت نیست که در آمده است. بلکه اجزای دیگری مانند پیچ، هیلینگ، اباتمنت یا تاج دندان است که خارج می شود. در چنین مواقعی تماس با پزشک بهترین راه حل است. اما باید پذیرفت که پیشگیری بهتر از درمان است.گاهی اوقات هم خود ایمپلنت می افتد.هرچند درصد موفقیت کاشت ایمپلنت بسیار بالا است؛ اما بعضا، ناسازگاری با لثه و استخوان فک، موجب لق شدن ایمپلنت و افتادن آنها می شود. فراموش نکنید که اگر ایمپلنت شما افتاد، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا