زیبایی صورت

زیبایی و نسبت طلایی

نسبت طلایی چیست؟

زیبایی و نسبت طلایی چیست ؟نسبت طلایی (Golden Ratio) عددی ثابت و مثبت است که در ریاضیات به آن عدد في (phi)| Ф) می گویند و مقدار دقیق آن برابر است با (یک به اضافه رادیکال پنج) تقسیم بر دو که حاصل آن می شود: (…۱.۶۱۸۰۳۳۹۸۸۷۴۹۸۹۴۸۴۸۲۰)

در این مقاله در مورد زیبایی و نسبی طلایی صحبت می کنیم :

تعریف هندسی عدد فی: زیبایی و نسبت طلایی وقتی یک خط را طوری تقسیم کنیم که یک قسمت بزرگتر و یک قسمت کوچکتر باشد و بعد قسمت بزرگتر را بر قسمت کوچکتر تقسیم کنیم و سپس قسمت بزرگتر را بر کل تقسیم کنیم، اگر دو عدد بدست آمده با هم برابر باشند، آن خط به گونه ای تقسیم شده که ایجاد نسبت طلایی کرده است.

Golden ratio زیبایی و نسبت طلایی
تقسیم خط برای ایجاد نسبت طلایی

اهمیت نسبت طلایی در چیست؟

شواهد نشان می دهد مغز انسان ها به اشیا و تصاویری که دارای نقطه طلایی هستند بیشتر توجه می کند و به طور ناخودآگاه جذب آن ها می شود.

تغییراتی که باعث شود یک تصویر به نسبت طلایی نزدیک شود تاثیرات خوشایندی بر مغز انسان می گذارد.

به طور مثال اگر یکی از اطلاع یک مربع را در عدد فی ضرب کنیم، مستطیلی به دست می آید که در آن نسبت طلایی رعایت شده و به چشم انسان زیبا جلوه می کند. حال اگر مربع را بر روی مستطیل ایجاد شده قرار دهیم، دوشکل مربع و مستطیل نسبت طلایی را به نمایش می گذارند.

اگر فرمول زیبایی و نسبت طلایی را بر روی مستطیل جدید اعمال کنیم  و آن را بارها ادامه دهیم، در نهایت به تصویر زیر می رسیم که البته تا بی نهایت می تواند ادامه پیدا کند.

مستطیل طلایی زیبایی و نسبت طلایی
تقسیم مستطل های طلایی

اگر در تصویر بالا برای هر مربع یک کمان ازیک گوشه به گوشه دیگر ترسیم کنیم و این کار را در تمامی مربع های ترسیم شده ادامه دهیم، نمودار منحنی طلایی به دست می آید که به چشم انسان بسیار زیبا جلوه می کند.

Yaabot goldenratio1 زیبایی و نسبت طلایی
منحنی طلایی

جالب اینکه در همه جای طبیعت می توان این نسبت را مشاهده کرد. برای نمونه پوسته مارپیچی حلزون نمونه ای از این نسبت را به نمایش می گذارد. همچنین در گل های آفتابگردان، میوه کاج و حتی  مارپیچ کهکشان ها این نسبت زیبا رعایت شده است.

425333 229 زیبایی و نسبت طلایی
نسبت طلایی در طبیعت

نسبت طلایی در بدن انسان

نسبت طلایی در بسیاری از قسمت های بدن انسان که رعایت شده است. تصویری تاریخی که توسط لئوناردو داوینچی در سال ۱۴۸۷ ترسیم شده است و به مرد ویتروویوسی (Uomo vitruviano) مشهور است نسبت های طلایی را در بدن انسان به طور کامل به نمایش می گذارد.

این تصویر طرحی تمام قد از معمار ایتالیایی به نام ویتروویوس است که بدن برهنه او را در دو حالت مختلف نماش می دهد. یک حالت این طرح محاط شدن ویتروویوس در درون یک مربع و طرح دیگر نشانگر محاط شدن او در یک دایره است و این دو حالت در طرح لئوناردو داوینچی بر روی هم قرار گرفته است.

ویتروویوس زیبایی و نسبت طلایی
طرح مرد متروویوسی

مارکوس ویتروویوس پولئو (Marcus Vitruvius Pollio) معمار رومی قرن اول قبل از میلاد بود که درباره شباهت میان بدن انسان و یک بنای دارای معماری منحصر به فرد گفت: «طبیعت بدن انسان را طراحی کرده است، بنابراین تک تک اعضای آن به طور ویژه و با دقت بالایی در چهارچوب اصلی قرار گرفته‌اند.» او بدن انسان را محاط در یک دایره و یک مربع توصیف کرد.

در قرن بیستم، معمار آلمانی ارنست نویفرت (Ernst Neufert) درباره‌ی نسبت طلایی به عنوان سنگ بنای اصلی تناسب در بدن انسان پژوهش‌هایی انجام داد. از دید او، این نسبت طلایی حکم پیوند ابتدایی میان هماهنگی‌های طراحی و معماری را نیز داشت.

در قرن بیستم، طراحی به نام لی‌کربیوسر (Le Corbusier) در رساله‌ای نسبت طلایی را یک نظم ذاتی تعریف کرد که در اندام‌های همه‌ی انسان‌ها نهفته است.

قسمت هایی از بدن انسان که نسبت طلایی می سازند

نسبت قد انسان به فاصله ناف تا پاشنه پا نسبت فاصله نوک انگشتان تا آرنج به فاصله مچ تا آرنج
نسبت فاصله شانه تا بالای سر به اندازه سر
نسبت فاصله ناف تا بالای سر به فاصله شانه تا بالای سر
نسبت فاصله ناف تا زانو به فاصله زانو تا پاشنه پا

وجود این نسبت طلایی حتی بین پهنای لبه های دندان های قدامی انسان ها (در صورتی که از روبرو دیده شوند) یا وجود مستطیل طلایی در نسبت طول به عرض یک دندان قدامی نرمال، باعث زیباتر نشان دادن دندان ها می شود.

نسبت طلایی در دندان ها 1 زیبایی و نسبت طلایی
نسبت طلایی حتی در دندان ها هم رعایت می شود

در صورتی که نسبت طلایی به دلایل مختلف در عضوی از اعضای بدن انسان رعایت نشده باشد می توان با برخی جراحی های زیبایی آن عضو را به گونه ای طبیعی و زیبا در آورد. بری مثال در حالت طبیعی این نسبت در گوش انسان به شکل زیر است. برای مشاهده و مطالعه بیشتر جراحی های زیبایی صورت مجله هامون مدیکال را بخوانید

نسبت طلایی در گوش زیبایی و نسبت طلایی

برای رفع نواقص ظاهری گوش از عمل اتوپلاستی استفاده می کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *